Dorpshuis in Linde in zwaar weer: 'We kunnen gewoon niet zonder'

Freddy Piel en Harm Mulder van het dorpshuis in Linde
Freddy Piel en Harm Mulder van het dorpshuis in Linde © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
Een tekort van twintigduizend euro, daar rekent penningmeester Harm Mulder van het dorpshuis in Linde op voor 2023. Tenminste, als er geen hulp van de overheid komt. "Dan redden we het absoluut en dan zal dat het einde van het dorpshuis betekenen", zegt Mulder.
Meer dan de helft van de Drentse dorps- en buurthuizen komt in de financiële problemen door de stijgende energieprijzen. Sommige locaties staan op omvallen. Het dorpshuis in Linde heeft nog een energiecontract tot eind van het jaar. Daarna wordt het spannend.
De pietengym in de gymzaal van het dorpshuis is in volle gang. Kleine pietjes die pakjes door een korf gooien, tekeningen kleuren en radslagen maken op de lange mat. Beheerder Freddy Piel voorziet de ouders van koffie. "In het dorpshuis speelt bijna alles zich af aan sport en spel en vergaderingen," vertelt hij. Sinds 23 jaar regelt hij alles in het gebouw. Maar misschien niet voor lang meer.
(artikel gaat verder onder de foto)
Het is een drukte van belang bij de pietengym
Het is een drukte van belang bij de pietengym © Janet Oortwijn/RTV Drenthe

Rekening van 20.000 euro

"We betalen nu zevenhonderd euro per maand aan energie," legt penningmeester Harm Mulder uit. "Het contract duurt nog tot eind dit jaar. Dan gaan we maandelijks ruim tweeduizend euro betalen."

Spil in het dorp

Het bestuur doet er alles aan om kosten te besparen en subsidies aan te boren. Er is inmiddels geld toegezegd voor het aanbrengen van dubbel glas in de peuterspeelzaal. "Dat helpt een beetje," vertelt Mulder. "Maar daar gaan we geen honderden euro's energie mee besparen." Met tien man zetten ze de schouders eronder. "Dat zijn we verplicht aan de gemeenschap. We kunnen gewoon niet zonder dorpshuis." Volgens Mulder is het dorpshuis de spil in het dorp, zeker sinds het verdwijnen van de basisschool in Linde.
Dorpshuis in Linde in zwaar weer

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl