Wratziekte in Emmer aardappelveld: 'Het overkomt je, maar de gevolgen zijn groot'

Aardappels poten begint met de grondbewerking
Aardappels poten © RTV Drenthe
Afgelopen vrijdag werd bekend dat in de gemeente Emmen een aardappelveld is getroffen door de zogeheten wratziekte. De andere zeven aardappelpercelen waar dit is ontdekt, liggen over de provinciegrens in Westerwolde, Pekela, Midden Groningen en Stadskanaal. Voor de getroffen boeren is het een flinke strop, want voor de velden geldt een teeltverbod voor aardappelen van twintig jaar.
De wratziekte baart de agrarische sector de nodige zorgen, omdat niet bekend is waar en wanneer hij opduikt en evenmin is bekend hoe de ziekte precies ontstaat. Landbouworganisatie LTO heeft een speciale onderzoeksgroep in het leven geroepen om meer te weten te komen over de ziekte. Akkerbouwer Dirk Jan Beuling uit Eerste Exloërmond is voorzitter van die groep. "De boeren die dit overkomt kunnen er helemaal niets aan doen", zegt hij bij RTV Noord. "Het overkomt je, maar de gevolgen zijn groot."

Teelverbod van twintig jaar

Beuling legt uit: "Er wordt een teeltverbod van twintig jaar afgekondigd, in de hoop dat na die periode de ziekte uit de grond is verdwenen. Maar garantie daarop is er niet. Na twintig jaar worden percelen opnieuw onderzocht. Als er dan nog steeds wratziekte in zit, dan wordt het teeltverbod verlengd. Dat zorgt voor veel onrust en onzekerheid bij de getroffen boeren."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Dirk Jan Beuling, bestuurder vakgroep Akkerbouw LTO Nederland op zijn stuk land.
Dirk Jan Beuling van LTO © Ana Ivis
"Wratziekte is een schimmelziekte", gaat Beuling verder. "Op de aardappelen ontstaan bloemkoolachtige vergroeiingen. Hoe de ziekte in de grond komt is onbekend. We zien het vooral op zandgrond. De ziekte zit waarschijnlijk al langer in de grond en het lijkt erop dat het tot uiting komt als het vochtig, broeierig weer is. Alle aardappelrassen kunnen worden getroffen. Via veredeling hopen we resistente rassen te ontwikkelen, maar omdat er verschillende varianten van de wratziekte zijn, is dat lastig."

Besmette aardappelen niet afgekeurd

De met wratziekte besmette aardappelen worden niet afgekeurd, zegt Beuling. "Er is wel een streng protocol voor de verwerking. Dat gaat in overleg met aardappelzetmeelconcern Avebe."
De procedure gaat als volgt: "De boer moet de aardappelen grondvrij aanleveren. Dat betekent dat ze voor transport naar de fabriek schoongespoeld moeten worden en dat de gebruikte machines moeten worden ontsmet. Dat is allemaal om te voorkomen dat de wratziekte zich verder verspreidt op je eigen perceel en die van andere aardappeltelers."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.