FDF vraagt rechter om iets te doen aan stikstofuitstoot Jumbo

De trekkers staan bij het distributiecentrum
Boeren protesteerden eerder al eens bij het distributiecentrum in Beilen © Persbureau Meter
Farmers Defence Force (FDF) wil dat de provincie Drenthe handhavend optreedt tegen het Jumbo-distributiecentrum in Beilen. Het bedrijf zou door alle vervoersbewegingen stikstofdepositie veroorzaken op het Dwingelderveld, zonder vergunning op grond van de Wet natuurbescherming.
Een eerder verzoek bij de provincie strandde omdat FDF geen belanghebbende zou zijn. Bij de bestuursrechter probeert FDF nu alsnog handhaving af te dwingen.

'Bedrijfsvoering in gevaar'

Arjen Schuiling, een boer die aan de rand van het Nationaal Park Drentsche Aa woont, stelt dat hij wel degelijk belanghebbende is. De stikstofuitstoot zou de biodiversiteit rond zijn bedrijf bedreigen en daarmee zijn bedrijfsvoering. "Het kan straks zijn dat ik mijn stikstofdoelen niet haal, omdat andere uitstoters gewoon hun gang kunnen gaan", aldus Schuiling.
"Als andere bronnen onbelemmerd mogen uitstoten, hoe kunnen de boeren dan nu de balans herstellen", vraagt Sieta van Keimpena van FDF zich af. "Er wordt heel veel geëist van onze leden en dan moeten ook alle bronnen in beeld zijn. Het kan niet zijn dat sommige bronnen onbelemmerd hun gang kunnen gaan. De boeren zijn juist wel belanghebbend."

26 kilometer van distributiecentrum

De jurist van de provincie stelt dat FDF geen belanghebbende is omdat de stichting en de vereniging niet in de statuten hebben opgenomen dat ze natuurbelangen behartigen. Bovendien zou Schuiling 26 kilometer van het distributiecentrum af wonen.
De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.