PvdA en Gemeentebelangen: 'Kachels aan in Hoogeveense dorpshuizen'

houtkachels
Zit men er straks warmpjes bij in de dorps- en buurthuizen? © RTV Drenthe
Als het aan de fracties van de PvdA en Gemeentebelangen Hoogeveen ligt, zitten de mensen er deze winter warmpjes bij. Mensen die moeite hebben om de energienota aan het eind van de maand op te hoesten, moeten in dorps- en buurthuizen terechtkunnen, zodat ze niet thuis in de kou hoeven zitten.
"Buurt- en dorpshuizen spelen een belangrijke rol in de leefbaarheid in de wijken en dorpen binnen de gemeente Hoogeveen", vertelt PvdA-fractievoorzitter Stan van Eck. "Het zijn laagdrempelige voorzieningen waar mensen makkelijk naar binnen lopen." Van Eck beargumenteert dat het daardoor uitstekende 'warme huiskamers' zouden zijn voor 'energiearme of energiezuinige inwoners'.
Een bijkomend voordeel is dat de dorps- en buurthuizen ook als informatiepunt kunnen dienen voor mensen met vragen over bijvoorbeeld de energietoeslag. Dat zegt Gemeentebelangen-fractievoorzitter Hilma Hooijer. Ook zouden buurtbewoners daar ondersteuning kunnen krijgen bij 'armoede- of schuldenproblematiek'.

Vragen aan het college

Om deze huiskamers te realiseren hebben PvdA en Gemeentebelangen schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders. De partijen willen weten of het college zich kan vinden in hun plan. "Hoe mooi zou het zijn als iedereen er dagelijks tussen 13.00 en 21.00 uur terechtkan?", zegt Van Eck. De partijen zouden graag zien dat de kosten voor de 'warme huiskamers' worden gedekt door het college.
"Ook vragen we of het college bereid is om in elke 'warme huiskamer' informatie aan te bieden over het aanvragen van de energietoeslag en ondersteuning bij armoede- en schuldenproblematiek", zegt Hooijer. "En we willen weten of het college bereid is om de 'warme huiskamers' actief te promoten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl