Sport Drenthe vreest voor het omvallen van zeker 25 sportverenigingen

Witteveense Boys
Het veld van Witteveense Boys © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Sport Drenthe vreest voor het omvallen van zo'n 25 buitensportverenigingen. Dat is 10 procent van alle buitensportverenigingen in onze provincie. Die conclusie trekt de organisatie nadat gisteravond bekend werd gemaakt dat er geen extra geld van het kabinet komt voor hulp tegen een te hoge energierekening.
"Dit is heel slecht voor verenigingen", zegt Paul van Dijk, projectleider Drenthe Sport Duurzaam van Sport Drenthe. "Er zijn clubs van honderd jaar of ouder, in die tijd zijn ze opgebouwd en in een jaar tijd breek je het af."

Meer problemen

De Tweede Kamer riep gisteren het kabinet al op om sportclubs te compenseren, omdat volgens de Kamer verenigingen niet mogen omvallen als ze de energierekening niet kunnen betalen. Van Dijk hoort verhalen dat sommige verenigingen een zo'n 300 procent hogere energierekening hebben. "Als voorbeeld hoor ik voetbalclub ACV, waar de energierekening van zo'n 25.000 euro naar ongeveer 90.000 euro is gegaan. Maar ze zijn echt niet de enige vereniging."
Sport Drenthe gaf eerder aan geen problemen te merken bij verenigingen, maar hoort de laatste tijd wel meer alarmerende geluiden. "De energieprijs is hoog gebleven en de kantine-inkomsten blijven uit. De clubs zijn nog herstellende van corona. Ook zou er een regeling komen om verenigingen te helpen met de energiekosten. Dat blijkt nu geen goede regeling te zijn."

Niet sportgebonden

Het gaat volgens Van Dijk vooral om verenigingen die buiten sporten zoals voetbal, hockey, honkbal en ijsverenigingen. "Die hebben hoge kosten om hun accommodatie warm te krijgen en de verlichting aan te doen. Binnensportverenigingen hebben enkel te maken met de huur van een gebouw en er zijn al gemeenten die de huur niet verhogen."
Sommige verenigingen doen via ons een energiescan en hebben vervolgens niet het geld om te verduurzamen
Paul van Dijk - Sport Drenthe
Sport Drenthe gaat vandaag inventariseren welke verenigingen het meest moeite hebben om rond te komen.
Sinds 2016 probeert Paul van Dijk al Drentse sportverenigingen duurzamer te krijgen. Zo heeft Sport Drenthe al verenigingen zover gekregen dat ze voor 85 procent van het gas af gaan. Ook helpen ze de verenigingen aan ledverlichting.

Gemeente en provincie

Toch ziet Van Dijk wel een stop in het aantal verenigingen dat verduurzaamt. "Sommige verenigingen doen via ons een energiescan en hebben vervolgens niet het geld om te verduurzamen. Wij kunnen ze ook geen geld geven, maar we kunnen ze wel op weg wijzen waar ze geld kunnen lenen."
Hij doelt daarmee op gemeenten en de provincie, waar verenigingen rentevrij een lening kunnen afsluiten om de club te verduurzamen. Ook zijn er al gemeenten die een voorsprong daarop nemen en voor alle verenigingen de verlichting vervangen voor led.
Van Dijk hoopt vooral dat er een oplossing komt. "Dit raakt niet alleen sportclubs, maar ook de plaatselijke ijsvereniging. Een jaarabonnement van 15 euro betalen mensen wel, maar als die ineens vanwege de energie naar 40 euro gaat, dan zetten mensen hem stop."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl