Week van de Alfabetisering moet percentage laaggeletterden omlaag brengen

Zo'n één op de tien mensen in Drenthe is laaggeletterd, namelijk 45.000 Drenten. Dat is gelijk aan het landelijk gemiddelde.
In de Week van de Alfabetisering gaan ongeveer tachtig bondgenoten, waaronder gemeenten en overheidsorganisaties, er alles aan doen dat percentage naar beneden te brengen.

Activiteiten
Wethouder Bas Luinge van de gemeente Aa en Hunze hangt vanochtend een spandoek op om aandacht te vragen. Een deel van de tekst op het spandoek is niet leesbaar, om de lezer te laten zien hoe het is om moeite te hebben met taal.

In Emmen en Coevorden zijn de hele week verschillende activiteiten. Zo presenteert burgemeester Van Oosterhout van Emmen morgen een aantal taalspellen, zoals een taalbingo. Coevorden houdt morgen een kennisevenement over laaggeletterdheid bij De Nieuwe Veste.

Op donderdag staat er een speurtocht gericht op laaggeletterdheid op de planning in Emmen. Vrijdag om 13.00 uur is er in de Bibliotheek van Klazienaveen een letterlunch voor iedereen.

Hoogeveen heeft de meeste laaggeletterden
In Hoogeveen wonen de meeste laaggeletterden van Drenthe. Meer dan zestien procent van de inwoners gemeente Hoogeveen is laaggeletterd. In de gemeenten Tynaarlo en Noordenveld zijn de minste laaggeletterden van Drenthe. Tussen de vijf en acht procent van de bevolking is laaggeletterd in die gemeenten.

Kun je de onderstaande kaart niet goed bekijken, klik dan hier


Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe
De Drentse gemeenten, Drentse bibliotheken en instanties zoals het Dagnall Talen Instituut vormen het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe, met burgemeester Eric van Oosterhout van gemeente Emmen als voorzitter. Ook de Provincie Drenthe ondersteunt het initiatief om het percentage laaggeletterdheid omlaag te brengen.