Daling aantal eikenprocessierupsen, behalve in Zuid-Drenthe

processierups
Een boom met een afzetlint dat waarschuwt voor de aanwezigheid van de rups © Fred van Os/RTV Drenthe
De overlast van eikenprocessierupsen is landelijk fors gedaald en zal volgend jaar waarschijnlijk nog verder afnemen. Dat verwacht het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Het aantal eikenprocessievlinders dat is uitgevlogen ligt de laatste tijd namelijk aanmerkelijk lager dan vorig jaar.
In speciale feromoonvallen, waarvan er 2200 in ons land zijn geplaatst, werd de afgelopen maanden 65 procent minder vlinders aangetroffen dan vorig jaar. Volgens het kenniscentrum zijn er wel regionale verschillen. Met name in het noordelijke deel van Overijssel en het zuidelijk deel van Drenthe zitten meer rupsen dan elders.

Afname van het aantal bomen

Het aantal eiken waar de rupsen op zaten, lag dit jaar landelijk lager dan een jaar eerder: volgens het kenniscentrum bedraagt de afname achttien procent. Vorig jaar namen de aantallen ook al af. "De plaagdruk bereikt nu het niveau van aanvaardbare overlast", concluderen de onderzoekers in een overzicht op de website Nature Today. Ze zien meerdere factoren die de afname kunnen verklaren.
"De omstandigheden voor preventieve bespuitingen in het voorjaar waren gunstig, waardoor het aantal rupsen afnam", aldus het kenniscentrum. "Veel nesten zijn tijdig, vóór het uitvliegen van de vlinders, verwijderd. Het op tijd weghalen van de nesten leidt tot vijf keer minder rupsen in het daaropvolgende jaar."

Onzeker

Op plaatsen waar moeite is gedaan om natuurlijke bestrijding te bevorderen, lossen vogels en roofinsecten het eikenprocessierupsenprobleem in toenemende mate op. "Ook parasitering door sluipwespen en sluipvliegen neemt toe, waardoor de plaagdruk beheersbaar blijft."
In augustus gaf het kenniscentrum al aan een daling te zien in het aantal eikenprocessierupsen in Drenthe. Wel werd nog gevreesd voor een mogelijk nieuwe rupsenplaag. Die vrees is nu grotendeels verdwenen, maar wel blijft onzeker hoeveel rupsen de grond in zijn verdwenen en in het voorjaar weer hun kop opsteken.
Eikenprocessierupsen laten in het voorjaar kleine brandhaartjes los. Die kunnen jeuk, bultjes en oogklachten veroorzaken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl