Nieuw natuurgebied Tusschenwater is een vogelparadijs

Vogels weten het nieuwe natuurgebied Tusschenwater goed te vinden. Dat blijkt uit vogeltellingen van een werkgroep van het Instituut voor Natuureducatie Zuidlaren.
"In 2015 deden we een broedvogelmeting", vertelt Gerard Dekker van IVN Zuidlaren. "Toen waren er nog 46 verschillende soorten. Nu zijn er wel 57 en het aantal verschillende vogels in het algemeen is nog veel hoger. Dat is gestegen van ongeveer vijftig naar honderd."
Het in april geopende natuurgebied Tusschenwater ligt tussen het Zuidlaardermeer en het Annermoeras en is circa 250 hectare groot. Naast drinkwaterwinning en waterberging is het gebied ook ontwikkeld voor recreatie en natuurontwikkeling.

Vogels, otters en bevers

De verdubbeling komt omdat het gebied veel natter en gevarieerder is geworden. De kluut en de krooneend zijn al gespot, maar wandelaars kunnen ook steltlopers, zilverreigers, ganzen en misschien zelfs wel de zeearend tegenkomen.

Stuwdam

Belangrijk voor de vogels is het waterpeil. Bij een lager peil ontstaan meer oevers, waar veel vogels kunnen broeden. Dankzij een stuwdam kan het waterpeil handmatig gereguleerd worden. Zo is afgelopen zomer extra water uit de Hunze toegelaten, zodat meerkoeten zich konden nestelen.
Naast vogels hebben ook de bever en de otter het gebied ontdekt. "Als wandelaars goed opletten, zien zij dat de bever her en der al aan het knagen is geweest," legt Zoer uit. Dat de otter het gebied heeft gevonden weet Zoer omdat er geursporen van het beest zijn gevonden. Dit betekent waarschijnlijk dat de otter genoeg voedsel kan vinden en dat het dus goed gaat met de hoeveelheid vis in het gebied.

Flora

Met de fauna gaat het dus goed in Tusschenwater. Of dit ook voor de flora geldt is nog even afwachten. "Daar is het gebied nog te jong voor. Dat is echt een zaak van de lange adem," vertelt Zoer. De grote boterbloem is al wel gezien. "Het is natuurlijk mooi dat die in het eerste jaar al opduikt. Het is hopelijk een voorproefje van wat ons nog te wachten staat. We laten ons verrassen."
Op zaterdag 21 september gaat de Hunzeloop dwars door het Tusschenwater. Wandelaars volgen dan een route door de natuur.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.