Coevorden wil 1,8 miljoen euro inzetten vanwege inflatie en stijgende energieprijzen

Vanaf december 2022 tot en met maart 2023 wil gemeente Coevorden dat bewoners gecompenseerd worden voor de vaste lasten die zij deze winter hebben, omdat de gemeente ziet dat er steeds meer inwoners in de problemen komen door de hoge energieprijzen en inflatie.
De gemeente wil een speciaal Maatwerkfonds Vaste Lasten oprichten en wil daarvoor een bedrag van 1,8 miljoen euro ter beschikking stellen. Hoewel het Rijk voorzieningen treft, vindt de gemeente dat zij een vangnet moeten bieden voor diegenen die dat echt nodig hebben.
'Ieder huishouden is anders'
Het maatwerkfonds moet het mogelijk maken dat de gemeente 1.700 gezinnen helpt met een bedrag 1.000 euro over een periode van vier maanden. Het genoemde bedrag is 'een gemiddelde', want 'ieder huishouden is anders'.
Een chronisch zieke inwoner kan bijvoorbeeld vaak niet besparen op de energie en maakt veel kosten", zegt wethouder Joop Slomp. "Het kan ook een enorm verschil maken of je een vast contract hebt bij je energieleverancier of een flexibel contract en hoe je huis geïsoleerd is."
"Wij willen ook met deze mensen in gesprek hoe zij kunnen helpen het huis energiezuinig te maken. Maar eerst moeten we zorgen we dat we iedereen die dat nodig heeft, de winter door helpen", aldus de wethouder. "Want als iemand echt in de schulden komt, dan worden de problemen alleen maar groter en dat willen we hiermee voorkomen."
Voor hoge en lage inkomens
Het is de bedoeling dat alle inwoners zich bij de gemeente kunnen melden voor het Maatwerkfonds Vaste Lasten wanneer het plan definitief is. Er zullen geen inkomenseisen verbonden zijn aan een bijdrage uit het fonds.
Er zijn grote verschillen tussen de actuele huishoudboekjes van huishoudens. Inwoners met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum krijgen al steun, zoals de energietoeslag. Huishoudens met een inkomen net daarboven vallen buiten een aantal regelingen. Daarnaast kunnen er specifieke factoren meespelen, waardoor zelfs huishoudens met inkomens ruim boven het wettelijk sociaal minimum in de problemen komen.
"De bedragen die wij verwachten toe te kennen zullen waarschijnlijk net zo sterk verschillen. Van enkele tientjes per maand tot mogelijk enkele honderden euro's per maand", legt de wethouder uit.
Aanpak
Het plan is dat medewerkers Schuldhulpverlening en Preventiemedewerkers van de gemeente samen met maatschappelijk werkers de gesprekken aangaan met inwoners die zich voor het fonds aanmelden.
Zij stellen vervolgens samen met de inwoner een budgetplan op, waaruit duidelijk wordt of de (niet te beïnvloeden) vaste en noodzakelijke lasten kunnen worden betaald. Is dat niet het geval, dan geven zij door welke bijdrage uit het maatwerkfonds maandelijks overgemaakt gaat worden.
"We houden bij het bepalen van de hoogte van het bedrag rekening met de bijdrage die huishoudens met een laag inkomen al hebben ontvangen op basis van de rijksmaatregelen", licht de wethouder toe.
Gift of Lening
Nadat het bedrag is bepaald, kan de inwoner de keuze maken om het bedrag als gift te ontvangen of als renteloze lening. Een lening kan voordeliger zijn, als er anders toeslagen wegvallen. De lening is renteloos of de lening wordt kwijtgescholden na drie jaar bij onvoldoende draagkracht.
Op 6 december wordt het plan voor het Maatwerkfonds Vaste Lasten besproken in de gemeenteraad en op 20 december valt het besluit of het fonds wel of niet ingesteld gaat worden.