Kwaliteitsinjectie voor Drentse waterstofeconomie dankzij subsidie

Zonnepanelen
De waterstof is groen doordat de benodigde energie wordt opgewekt met zonnepanelen © Pixabay / Andreas160578
De waterstofeconomie van Drenthe krijgt een boost: zowel voor een project in Nieuw-Buinen als in Hoogeveen stelt de provincie een ton subsidie beschikbaar.
In Nieuw-Buinen gaat het geld naar de ontwikkeling van een elektrolyser bij zonnepark Hollandia, in Hoogeveen naar een haalbaarheidsonderzoek naar een waterstoftappunt.

Elektrolyser

Aannemer Avitec en ontwikkelaar Solarfields willen bij het zonnepark Hollandia een eletrolyser bouwen van vijf megawatt. Het is de bedoeling dat de elektrolyser rechtstreeks wordt aangesloten op het zonnepark en per jaar driehonderd ton groene waterstof produceert.
"De subsidie is dan ook bedoeld om het project een stuk verder op weg te helpen. Het gaat om een uniek initiatief in Drenthe dat echt een aanjagersrol kan innemen in de lokale waterstofketen en daarmee de waterstofeconomie op gang kan brengen", zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra.
De subsidie dekt de contractvorming en ontwerpdetaillering van de eletrolyser, voor de rest van het project moeten Avitec en Solarfields op zoek naar verdere financiering.

Wat is een elektrolyser?

Elektrolyse is een chemisch proces waarbij een stof wordt gesplitst door middel van elektriciteit. Zo kan water, H2O, worden opgesplitst in waterstof, (H2) en zuurstof (O2). Doordat de energie die wordt gebruikt bij dit proces in het geval van Nieuw-Buinen opgewekt wordt met zonne-energie, kunnen we spreken van groene waterstof: waterstof die duurzaam is verkregen.

Waterstoftappunt

In Hoogeveen wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een waterstoftappunt. Dat is een initiatief van H2Tap. Het moet waterstof beschikbaar stellen voor lokale afnemers en aangesloten worden op het waterstofnetwerk dat de Gasunie aanlegt langs de A37. Dit netwerk gaat de grote industrieclusters met elkaar verbinden, maar de kleinere en lokale afnemers niet voorzien.
H2Tap wil daarom onderzoeken of het haalbaar is om een waterstoftappunt te ontwikkelen voor deze kleinere afnemers. Voor dit onderzoek wordt gekeken naar vraag en aanbod en wordt een technisch ontwerp gemaakt. Mocht dat een positief resultaat hebben, dan wordt er een concreet plan opgesteld en wordt het project verder voortgezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl