Drenthe vraagt ruim 50 miljoen euro om aan de gang te gaan met landbouw

Bloembollenvelden bij zonsondergang
Het geld is onder meer bedoeld voor toekomstgerichte landbouw © RTV Drenthe / Josien Feitsma
De provincie vraagt om iets meer dan 50 miljoen euro van Den Haag om versneld aan de gang te gaan met maatregelen in de landbouw. Het gaat bijvoorbeeld om toekomstgerichte landbouw en proeven in gebieden rondom stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.
Het geld is onder meer bedoeld voor demonstratieboerderijen. Hier worden maatregelen toegepast waardoor ammoniak en stikstofemissies kunnen afnemen. Andere boeren en adviseurs kunnen op deze bedrijven kennis en inspiratie opdoen. Ook wil de provincie met het geld samen met boeren gaan onderzoeken op welke manier bodembiodiversiteit kan bijdragen aan de vermindering van stikstof.
Naast de aanvraag van 50,2 miljoen euro heeft de provincie ook bijna 2,5 miljoen euro gevraagd voor de voorbereiding van maatregelen ten behoeve van PAS-melders. PAS-melders zijn boeren die eerder hun bedrijf mochten uitbreiden door alleen een melding te doen. Later haalde de rechter hier een streep door, waardoor de boerenbedrijven eigenlijk illegaal zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.