Djammen: Een mooie toekomst voor Anique van Büseck

Anique van Büseck
Ze is pas zestien en heeft nu al een platencontract © RTV Drenthe / Fred van Os
Een podium delen met Ilse DeLange. Dat kunnen de meeste zestienjarige meisjes niet zeggen. Anique van Büseck uit Meppel wel. Sterker nog: ze heeft al sinds haar 15e een platencontract bij het label van de razend populaire Twentse zangeres. Vanavond delen ze een podium in Almere, om haar nieuwe single te promoten.
Daarmee is ze misschien we de jongste Drentse met een platencontract. Anique blijft er heel kalm onder, maar de komende jaren zien er voor haar op muzikaal gebied niet verkeerd uit.

K3 en Kinderen voor Kinderen

"Ik ben singer-songwriter-producer zoals ik het zelf noem. Dus ik schrijf en ik zing en ik maak gewoon muziek eigenlijk", vat Anique samen. Twee jaar geleden begon ze met het schrijven van liedjes. "Toen merkte ik wel dat ik het heel erg leuk vond. Het schrijven, het zingen en de combinatie." Ze is nog steeds niet oud, maar toen ze een klein meisje was, was ze al gek van muziek. "Met K3 en Kinderen voor Kinderen zong ik dan mee", vertelt ze. Eigenlijk is die liefde nooit meer over gegaan. Naast haar eigen nummers produceert ze ook wel eens iets voor anderen. "Daar ben ik onlangs mee begonnen en dat vind ik heel leuk om te doen." Achter haar computer sleutelt ze liedjes in elkaar. "Gewoon een beetje aan knopjes draaien en kijken wat er gebeurt. Uiteindelijk ontstaat er wel iets vets", vertelt ze.

Ilse DeLange

Dat er soms 'iets vets' ontstaat ontdekte ook de populairste zangeres van Twente via Instagram. De datum weet Anique nog uit haar hoofd. "Het was op 6 juni 2021. Toen kreeg ik een berichtje van Ilse DeLange; dat ze heel graag wat van mijn songs wilde te horen." Ze stuurde direct wat van haar eigen liedjes op. "Daar was ze heel enthousiast over eigenlijk." De spreekwoordelijke bal kwam aan de rol. Na een publishingcontract volgde al snel een platencontract. Naast Hannah Mae Schoonbeek uit Weerdinge is de jonge Meppelster de tweede Drent op het label.
Een van haar eerste liedjes is een ode aan de prille jeugdliefde. "Het gaat over vriendschap en verandering eigenlijk", vertelt Anique. "De titel is There with You. Het gaat er eigenlijk over: ben jij er nog wel voor mij als dingen veranderen? Straks, als je van de middelbare school afgaat - want daar zit ik nog op natuurlijk - zou jij er dan nog voor mij zijn? Blijven wij nog in contact? Ik zou er wel altijd voor jou zijn."

Mede muzikanten

Straks, als ze van de middelbare school afgaat, weet Anique al wél wat ze wil. Uiteraard muziek blijven maken, maar misschien ook wel een muziekopleiding volgen. Verder wil ze graag nieuwe muzikanten leren kennen om mee te spelen. "Ik probeer een beetje mijn clubje te vinden, waarmee ik het liefst songs maak", vertelt ze. En veel spelen. Heel veel spelen. "Het is heel belangrijk om daarin zoveel mogelijk meters te maken. Gewoon zoveel mogelijk optreden." Een andere droom is een band. "Dat lijkt me heel gaaf om dat te doen. Ik ken nog niet super veel muzikanten. Als ik straks na de middelbare school een muziekopleiding ga doen, dan leer ik wel meer muzikanten kennen, dus dan wordt dat iets makkelijker denk ik."
Klik hier om de muziek van Anique te bekijken en klik hier voor de hele Djammen-uitzending.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.