De laatste graftrommel van Rolde gerestaureerd

De gerestaureerde graftrommel op de begraafplaats in Rolde
De gerestaureerde graftrommel op de begraafplaats in Rolde © RTV Drenthe / Vera Beuke
Er zijn er nog maar drie van in de gemeente Aa en Hunze: graftrommels. Eén van de drie is nu gerestaureerd en te zien op de begraafplaats in Rolde.
De gerestaureerde trommel stond op het graf van Egbert Meijering en Jantje Eiten. Het monumentje is meer dan 80 jaar oud. Toen het graf van Egbert en Jantje werd geruimd kwam de graftrommel bij de stort terecht. Johannes Schutrup nam de trommel mee naar huis om te restaureren. "Het is een stukje historie. Het hoort bij het kerkhof. Graftrommels worden ook steeds zeldzamer. Ik vind het erg belangrijk om dit voor het nageslacht te bewaren."

Porseleinen bloemen

Graftrommels werden voornamelijk tussen 1885 en 1945 op graven geplaatst. Het is, zoals het woord het al zegt, een trommel met daarin een boeket dat op het graf van de overledene werd gezet. Dat boeket kon van metaal zijn, met porseleinen bloemen, of met kraaltjes.
Benieuwd hoe de gerestaureerde graftrommel in Rolde eruitziet? Bekijk de video hieronder:
De laatste graftrommel van Rolde gerestaureerd
"Je kon de krans zo duur maken als je wil. Het is maar net wat je erin wil hebben aan bloemen en blaadjes", zegt Pieke Doorn-Witteveen van het Graftrommelmuseum in Veenhuizen. "Begrafenisondernemers verhuurden graftrommels ook. Mensen die geen geld hadden om een trommel en een krans te kopen, konden voor een halfjaar of een jaar een graftrommel uitzoeken."

Trommels in het noorden

In Drenthe zijn nu nog ongeveer 150 graftrommels bewaard gebleven. Dat is in het katholieke zuiden van Nederland wel anders, legt Doorn-Witteveen uit. "Daar hebben ze gezegd: klaar nu, alles moet eraf, het is hier een bende. Daar vind je amper nog trommels. In het noorden van Nederland, waar de meeste mensen toch hervormd waren, zijn de trommels wel blijven liggen.
In het Graftrommelmuseum in Veenhuizen worden trommels uit heel het land hersteld, om de geschiedenis levend te houden. "Het is natuurlijk toch heel mooi dat onze generatie en de generaties daarna kunnen zien dat dit iets van vroeger is en misschien dat dit weer een keer in komt, wat leuk om iets op die manier te bewaren in een trommel. Zorg dat het wind- en waterdicht blijft, want dan kan het nog heel lang goed blijven."
Schutrup is een jaar met het restaureren van de trommel bezig geweest. De trommel hangt in een kast van zink en eikenhout op de begraafplaats. Dus 'de laatste graftrommel van Rolde' zal niet snel vergaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl