Oude eiken langs hobbelweg tussen Rolde en Anderen kunnen bijna allemaal blijven staan

Gieterstraat Rolde
De meeste van de 347 bomen langs de weg kunnen blijven © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Het overgrote deel van de honderden oude eikenbomen langs de hobbelige weg tussen Rolde en Anderen hoeft niet te worden gekapt. De gemeente Aa en Hunze zegt dat ze een manier heeft gevonden om de weg te repareren zonder dat daarvoor veel bomen hoeven te sneuvelen.
De wortels van de eikenbomen groeien onder het asfalt door. Daarnaast verzakt de bodem of bolt deze juist op veen-oxidatie. Het gevolg: een hobbelige weg die automobilisten doet stuiteren achter het stuur.
Dat is niet zo veilig voor het verkeer en daarom wil de gemeente de weg repareren. Om die werkzaamheden uit te kunnen voeren, zou in eerste instantie wel een rij eikenbomen moeten sneuvelen. Het kappen van de karakteristieke eiken stuitte op verzet uit de gemeenteraad. Kon er niets worden bedacht om de bomen te sparen?

Nieuwe techniek

De gemeente denkt nu van wel. Met een nieuwe techniek kan de weg volgens wethouder Ivo Berghuis (Gemeentebelangen) worden gerepareerd en hoeven er van de 347 eikenbomen waarschijnlijk maar twee te worden gekapt.
"We willen de bovenste laag van het asfalt verwijderen en vervolgens boren we gaten in de onderlaag op de plekken waar het wegdek is verzakt. In die gaten injecteren we grind, dat ervoor moet zorgen dat er een stabiele bodem ontstaat onder de weg", zegt Berghuis.
Bekijk hier hoe het eruit ziet wanneer je als automobilist over de weg rijdt:
Bomen langs weg Rolde - Anderen kunnen blijven

Minder kosten

Door die techniek hoeft de gemeente ook veel minder grond af te graven en dat scheelt volgens de wethouder behoorlijk in de portemonnee. Er was zo'n 650.000 euro gereserveerd om de weg te herstellen, maar de gemeente verwacht een kostenbesparing van zo'n twintig procent.
De gemeenteraad wordt op 8 december bijgepraat over het onderwerp. Als alles volgens plan verloopt, hoopt de gemeente na de zomer van 2023 te kunnen beginnen met de reparatie van de weg.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl