93 meldingen van schurft in 2022: 'Cijfer zegt niet zoveel'

Jeuk
Er werden tot nu toe dit jaar 93 meldingen gemaakt van schurft in Drenthe © Pixabay
Schurft is bezig aan een opmars in Nederland. Het aantal meldingen van de besmettelijke huidziekte dat de GGD Drenthe tot nu toe heeft gekregen dit jaar is 93.
Vooral onder jongeren heeft de ziekte, die ook wel scabiës wordt genoemd, aan terrein gewonnen de afgelopen maanden.

93 meldingen

De GGD Drenthe heeft tot nu toe 93 meldingen gekregen van schurft dit jaar. Daarbij komt wel direct de kanttekening dat het aantal meldingen niet zoveel zegt, omdat schurft over het algemeen bij de huisarts wordt behandeld en er dan vaak niet een melding van een besmetting bij de GGD terechtkomt.
Daarnaast kan één melding ook staan voor meerdere besmettingen, bijvoorbeeld in het geval van een uitbraak in een verzorgingshuis.

81 meldingen in 2021

In 2021 waren er bij de GGD 81 meldingen bekend van een besmetting met de schurftmijt. Daarmee lijkt het aantal meldingen dat dit jaar tot nu toe is gemaakt (93) niet veel hoger dan het aantal van vorig jaar. Bart Raaijmakers van GGD Drenthe wil nogmaals benadrukken dat het cijfer niet zoveel zegt. "93 meldingen betekent niet 93 besmettingen. Het zijn er veel meer. Wij zijn voor onze cijfers afhankelijk van het aantal meldingen dat wij krijgen."
"93 besmettingen zijn 93 besmettingen te veel", vervolgt Raaijmakers. "Er zijn gevallen bekend van besmette mensen die helemaal gek worden van de jeuk."

Besmetting en behandeling

De schurftmijt veroorzaakt een allergische reactie van de huid. Bij een besmetting met schurft ontstaat er heftige jeuk en krijgen mensen blaasjes en rode bultjes, vooral op de vingers, polsen en voeten.
Schurft is te behandelen, maar gaat niet vanzelf over. Omdat de huidaandoening zeer besmettelijk is, is het belangrijk dat besmette mensen naar de huisarts gaan voor een behandeling.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.