Bas Morsink wil als directeur Veenhuizen opnieuw op de kaart zetten

Bas Morsink directeur de Nieuwe Rentmeester
Bas Morsink is vanaf januari directeur van de Nieuwe Rentmeester © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Het duurt nog even, maar vanaf januari mag Bas Morsink zichzelf de nieuwe directeur van Stichting De Nieuwe Rentmeester in Veenhuizen noemen. Hij zou op 21 december aan het grote publiek gepresenteerd worden als de nieuwe directeur, maar een persbericht van zijn huidige werkgever Sportaal maakt dat het nieuws al eerder op straat ligt.
De 53-jarige Denekamper is nu directeur bij Sportaal in Enschede. Daar is hij onder meer belast met het onderhoud van sportlocaties.

Unieke kans

Volgens Morsink is de functie een unieke kans die hij niet kon laten liggen: "Veenhuizen heeft veel te bieden, zoals het Gevangenismuseum, mooie panden en het is Werelderfgoed. Alles wat ik in het verleden heb gedaan in mijn loopbaan komt voorbij in deze functie. En daarbij, zo'n kans komt niet vaak voorbij."
Morsink start in het nieuwe jaar en zal vooral beginnen met het dorp, de mensen en de ondernemers te leren kennen. Maar er staan al wel wat plannen op de agenda. "Er is veel achterstallig onderhoud in Veenhuizen aan de panden, dat weet iedereen. Samen met de stichting gaan we kijken hoe we de panden kunnen herontwikkeling."
Stichting de Nieuwe Rentmeester
Stichting de Nieuwe Rentmeester is sinds juli 2021 de eigenaar van tachtig monumentale panden in Veenhuizen. Daar vallen onder andere het Gevangenismuseum, het pand van Maallust, de Koepelkerk en het Verenigingsgebouw onder. Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht de panden omdat ze al lange tijd geen overheidsfunctie meer hebben.

Grote uitdaging

Een grote uitdaging in het monumentale dorp zijn natuurlijk de verpauperde panden. Maar ook duurzaamheid speelt hierbij een grote rol, aldus Sonja van der Meer. Zij is directeur van Het Drentse Landschap, een van de oprichters van stichting de Nieuwe Rentmeester. "Dat mensen zich zorgen maken over de energiekosten, is natuurlijk niemand vreemd. Maar hoe kunnen we deze panden verduurzamen? Dat is een van de vragen. Op korte termijn kunnen wij natuurlijk gedrag veranderen, zoals het lager zetten van de thermostaat."
Op lange termijn ziet Van der Meer meer uitdagingen. "Verduurzamen kost veel geld. We gaan kijken of we een fonds kunnen oprichten om zo geld te krijgen voor verduurzaming. En om zo mensen te adviseren en te ondersteunen met hoe ze die verduurzaming kunnen oppakken."

Bak geld nodig

En daar ligt ook een rol voor Morsink, zegt Van der Meer. "Hij moet een soort verbindingsofficier worden in het dorp. Samen de plannen gaan maken, maar ook geldstromen naar Veenhuizen laten komen. Zodat we de grote opgaven kunnen oplossen, maar daar is wel die bak geld voor nodig."
Morsink ziet deze taak helemaal zitten. "Het achterstallig onderhoud is een bekend deel van de uitdaging. En daar hebben we extra middelen voor nodig. Die moet ik gaan vinden in potjes. Dat gaat vast lukken, maar ik moet wel zeggen dat die panden natuurlijk ook hun charme hebben. En die moet wel behouden blijven."
Volgens Morsink heeft Veenhuizen veel te bieden. "En dat wil ik laten zien. Mijn doel is om Veenhuizen op de kaart te zetten." Hoe hij dat precies gaat doen, dat wil Morsink nog niet kwijt. "Dat moeten jullie gewoon even afwachten."
Weten wat de ideeën zijn van de stichting en de nieuwe directeur? Wij maakten vandaag alvast kennis:
Bas Morsink wil als directeur Veenhuizen opnieuw op de kaart zetten

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.