Coalitiepartijen willen 35 miljoen voor spoor Meppel-Zwolle

treinen station Meppel
Coalitiepartijen willen 35 miljoen voor spoor Meppel-Zwolle © RTV Drenthe
Het kabinet moet miljoenen euro's vrijmaken voor weg- en spoorprojecten in Noord-Nederland, vinden coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
Met een amendement willen de partijen onder meer 35 miljoen euro vrijspelen voor het spoor tussen Meppel en Zwolle en 75 miljoen euro voor een spoorbrug in Leeuwarden, bleek tijdens de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Waterstaat. Beide trajecten zijn erg belangrijk voor de bereikbaarheid in Noord-Nederland.
Ook willen de partijen een half miljoen euro uittrekken voor verder onderzoek naar de Nedersaksenlijn, tussen Emmen en Stadskanaal. Het geld moet komen uit het zogeheten Mobiliteitsfonds.
Voor het traject Zwolle-Meppel willen oppositiepartijen JA21 en de BBB 75 miljoen euro uittrekken. Of hier steun voor is, moet later blijken als over de voorstellen wordt gestemd.

Op zoek naar meer geld

Voor modernisering van het spoortraject tussen Meppel en Zwolle is zo'n 75 miljoen euro nodig. Gedeputeerde Nelleke Vedelaar: "Als het kabinet via het amendement gedwongen met 35 miljoen over de brug komt zullen regiobestuurders alsnog hun stinkende best moeten doen om die andere helft te vinden. Daar hebben we opnieuw het Rijk en de Tweede Kamer heel hard voor nodig. We willen niet dat maar de helft van het probleem opgelost kan worden."
Eerder deze week was er verontwaardiging in de Tweede Kamer dat het Noorden maar 4 procent krijgt uit de landelijke infra-investering van 7,5 miljard euro. Het meeste geld - 65 procent - gaat naar de Randstad.
De bewindslieden reageren morgen op de voorstellen van de Kamer, als het begrotingsdebat verdergaat.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.