Rechtbank doet uitspraak in zaak dodelijk treinongeluk Hooghalen

trein Hooghalen
Uitspraak dodelijk ongeluk tussen trekker en trein © Persbureau Meter
De rechtbank doet vandaag uitspraak in de zaak van het dodelijk ongeval op een onbewaakt spoorwegovergang bij Hooghalen. Daarbij kwam op 22 mei 2020 een treinmachinist uit Hardenberg om het leven. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar tegen een man uit Smilde.
Volgens het OM is het ongeval veroorzaakt door aanmerkelijke onoplettendheid. De Smildeger stak met een trekker het spoor over, met achter hem een aanhanger met tien ton puin. De naderende trein claxonneerde nog, maar een botsing was onvermijdelijk. De aanhanger werd honderden meters door de trein meegesleurd. De treinmachinist overleefde de klap niet.

Telefoon niet aan het oor

De trekkerbestuurder belde kort voordat hij overstak met een familielid. De man zei eerder tegen de rechter dat hij zijn telefoon niet aan het oor had op het moment van het ongeval. Het apparaat lag naast hem. Hij communiceerde via oortjes, die hij in had. "Maar het was niet het moment om te bellen", zei de officier van justitie, die niet voldoende bewijs had dat de man uit Smilde het toestel aan het oor had.

'Hij gokte en stak over'

Dat neemt volgens het OM niet weg dat de man onvoldoende heeft geanticipeerd op de situatie van dat moment. "Hij gokte en stak gewoon over en dat mag volgens de wet niet, zeker niet bij verkeersdeelnemers met zwaar materieel", zei de officier van justitie twee weken geleden. Deskundigen concludeerden dat het zicht mogelijk was belemmerd door motregen, bosschages en betonnen palen.

Trekker stopte niet

Voor de aanklager was deze situatie een reden om extra voorzichtig te zijn tijdens het oversteken. De trekker stopte namelijk niet voor de overgang, maar maakte meer gang. Dat had te maken met een helling, waarop de trekker anders vast zou komen te zitten, zei de bestuurder.
Na dit ongeval werden zes locaties, waaronder de overweg het 'Boerenpad' bij Hooghalen aangemerkt als zodanig gevaarlijk dat die zo snel mogelijk dicht moesten. Binnen een jaar na het ongeval waren twee overgangen bij Hooghalen door ProRail gesloten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl