Honderden mensen in Meppel in de rij voor gratis isolatiemateriaal

Rijen in Meppel voor isolatiemateriaal
In Meppel stonden veel mensen in de rij voor isolatiemateriaal © RTV Drenthe / Bastian van de Belt
De thermostaat omlaag en met een dekentje op de bank zitten. Steeds meer mensen worstelen met de hoge energieprijzen. Dat merken ze ook in Meppel. Woningcorporatie Woonconcept deelde daarom gisteravond isolatiemateriaal uit aan huurders om ze tegemoet te komen.
In grote colonnes komen bewoners naar wijkgebouw De Boerhoorn in de wijk Oosterboer. Binnen staat directeur-bestuurder Marcel van Halteren van Woonconcept spullen uit te delen. "Mensen kunnen bij ons gratis ledlampen, tocht strips, radiatorfolie en voor brievenbusborstels halen. Met de actie hopen we dat we de energierekening van de mensen wat kunnen verlichten."

Lijstje

Het is een drukte van jewelste, na anderhalf uur zijn er al zo'n vierhonderd mensen langs geweest. Een man komt net uit de rij gestapt en kijkt eens goed in zijn tas. "Toch weer wat radiatorfolie kunnen scoren", zegt hij. "Ik heb folie gehaald voor achter de verwarming", vult zijn buurman aan.
Er zit wel een limiet op wat mensen kunnen halen. Om alles in goede banen te leiden is een speciaal systeem in het leven geroepen voor het uitdelen van de producten. Huurders konden van tevoren een lijstje invullen met een maximaal aantal producten dat ze graag willen hebben. "Je kunt dan voor tien lampen gaan, of je kiest voor minder lampen maar wel in combinatie met wat tocht strips of radiatorfolie.
Mensen in Meppel in de rij voor gratis isolatiemateriaal

'Gaat goed fout'

Een dame inspecteert de dozen met isolatiemateriaal goed. Ze pakt wat ledlampen, radiatorfolie en tocht strips, want dat blijkt nodig. "Het tocht ontzettend bij mij, dus alle kleine beetjes helpen", lacht ze. Maar lang kan ze er niet om lachen, want de stijgende prijzen zitten haar goed dwars.
"Ik loop zelf al bij de voedselbank, omdat ik het niet breed heb. Het is dus al redelijk lastig voor mij. En ik zie dat steeds meer mensen problemen krijgen, door de hoge energieprijzen. Mijn dochter moet nu ook honderden euro's betalen. Het gaat goed fout."

Dubbel gevoel

"Ik ben blij dat we dit kunnen doen", vervolgt van Halteren. "Maar het is natuurlijk wel met een dubbel gevoel. Het liefste zie je dat er zo min mogelijk mensen gebruik van maken. Maar het zegt wel iets over de tijd waar we in leven. Ik vind het wel goed dat mensen alsnog naar ons toe komen om wat spullen op te halen. Het kan moeilijk zijn, omdat sommige mensen zich bijvoorbeeld schamen."
Het is inmiddels de negende sessie die Woonconcept organiseert. De organisatie is in Hoogeveen, Meppel en Steenwijk (Overijssel) geweest. In totaal zijn er 4500 tot 5000 huurders geholpen vermoed van Halteren. "Een flinke groep dus. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het is wel eens voorgekomen dat de producten op waren. Collega's moesten toen snel naar de bouwmarkt om nog wat extra's te halen."
Isolatiemateriaal Meppel
Mensen konden kiezen uit radiatorfolie, tocht strips of bijvoorbeeld ledlampen © RTV Drenthe / Bastian van de Belt

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl