Boeren onderweg naar Zwolle om actie te voeren

De stoet van trekkers wordt steeds langer
De stoet van trekkers wordt steeds langer © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
In Hijkersmilde verzamelen groepen boeren uit Groningen en Friesland zich. In Rogat haken hun Drentse collega's aan. Hun eindbestemming is het provinciehuis in Zwolle.
De boeren voeren actie omdat zij het oneens zijn met de behandeling van PAS-melders. Sommigen van hen dragen spandoeken bij zich waarmee ze hun boodschap duidelijk maken. De teksten luiden: 'RIVM, Van der Wal, Jetten, Rutte4, en Kaag weg uit Den Haag'.
In Hijkersmilde stonden al tientallen trekkers klaar om de tocht richting Zwolle te maken, naar verwachting zullen in Rogat nog velen zich daarbij voegen.

Geen gesprek

Naar verluidt stelt de provincie geen prijs op het bezoek van de boeren en staat ze ook niet open voor een gesprek vandaag, maar daarover heeft RTV Drenthe nog geen bevestiging kunnen krijgen.
Overijssel moet boeren dwangsommen opleggen, zo heeft de rechter eind november bepaald. Dat doet de provincie ook, maar met zware tegenzin. Het gaat om zogeheten PAS-melders. Dat zijn boerenbedrijven die eerst geen natuurvergunning nodig hadden maar nu wel. Overijssel wilde eerder niet handhaven, omdat de bedrijven buiten hun schuld niet beschikken over de juiste natuurvergunning. Veel boerenbedrijven zouden de dwangsommen niet kunnen betalen.
Boeren verzamelen in Hijkersmilde om actie te voeren

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.