Politie grijpt in bij boerenprotesten Zwolle, zet shovel in

De politie grijpt in bij de boerenprotesten in Zwolle, waar ook Drentse boeren bij aanwezig zijn. Met behulp van een shovel probeert de politie de trekkers aan de kant te dringen.
Zeker twee mensen zijn opgepakt bij het begin van de demonstratie. Volgens de politie belemmerden ze agenten om hun werk te doen en luisterden ze niet naar opdrachten van de agenten.
Een van hen is de bestuurder van een trekker die een politievoertuig had klemgezet. De politie probeerde de trekker van de weg te dringen. Een andere man werd opgepakt toen hij voor de shovel ging staan.

'Spanning om te snijden'

Verslaggever Bastian van de Belt is aanwezig bij het provinciehuis in Zwolle, volgens hem is 'de spanning om te snijden'. Ook maakt hij duidelijk dat er al boeren zijn afgevoerd door de ME voor het niet opvolgen van instructies van de politie. "Je merkt aan alles dat het een beetje begint te borrelen", aldus Van de Belt. Ook de politie zegt dat de sfeer 'in enkele gevallen' omslaat.
"In het provinciehuis brandt geen enkel lampje", zegt Van de Belt. De werknemers zijn naar huis gestuurd. De provincie heeft gecommuniceerd vandaag niet met de boeren in gesprek te willen.

Collegialiteit

De boeren voeren actie omdat ze het oneens zijn met de behandeling van de PAS-melders. In de provincie Overijssel wordt hen namelijk dwangsommen opgelegd. Ten onrechte, vinden de boeren.
"De boeren uit Drenthe leven mee met hun Overijsselse collega's", zegt Van de Belt. "Ze verwachten ook dat hetzelfde in Drenthe gaat gebeuren, dus ze pakken deze gelegenheid aan om in de bres te springen voor hun collega's in Overijssel en ook alvast voor zichzelf op te komen. Dat ze niet akkoord kunnen gaan met deze dwangsommen en dat veel te ver vinden gaan."
De politie grijpt in bij het boerenprotest in Zwolle

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl