Tractorbestuurder kan fataal treinongeval niet worden aangerekend

treinongeluk Hooghalen
De trein botste op de kipper achter de trekker © Persbureau Meter
Een 52-jarige tractorbestuurder uit Smilde heeft in mei 2020 een fataal treinongeval veroorzaakt door geen voorrang te verlenen aan de trein. Toch vindt de rechtbank in Assen dat de man door alle omstandigheden waarin dit gebeurde, daaraan geen schuld heeft. Hij krijgt daarom geen straf opgelegd.
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden voor grote onoplettendheid een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar. De rechtbank vindt dat er geen sprake is van onoplettendheid. De Smildeger stak met zijn tractor en een volgeladen aanhanger een onbewaakte spoorwegovergang over. Hij zag daarbij een aanstormende trein over het hoofd. De trein sleurde de aanhanger honderden meters mee.
De treinmachinist uit Hardenberg overleefde de klap niet.

Motregen en grondmist

De tractorbestuurder belde kort voor de oversteek met een familielid. Het is volgens de rechter niet vastgesteld dat de Smildeger de telefoon in zijn hand had en afgeleid was van het verkeer toen hij het spoor overstak.
Vanwege de motregen en de grondmist boog hij zijn hoofd ver naar voren en keek meermalen naar links en rechts, zei de man twee weken geleden tegen de rechtbank. Hij zag op dat moment geen naderende trein en de rechter vindt dit geloofwaardig.

Te weinig tijd

Deskundigen concludeerden kort na het ongeval dat het zicht was verminderd door motregen, grondmist, bosschages en een schakelkast. Uit het onderzoek van de Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail bleek ook dat zwaar verkeer bij bepaalde overgangen te weinig tijd hadden om veilig over te steken. Dat was volgens de rechter ook in deze situatie het geval.
Zes locaties, waaronder twee locaties in Hooghalen, werden door ProRail aangemerkt als zodanig gevaarlijk dat die zo snel mogelijk dicht moesten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl