PvdA maakt zich zorgen over spuitzone naast nieuwe school Eexterveen

OBS De Kameleon
OBS De Kameleon krijgt een nieuw schoolgebouw © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De PvdA in Aa en Hunze is niet gerust op het gebruik van bestrijdingsmiddelen op een aardappelveld vlakbij een nieuw schoolgebouw in Eexterveen.
De nieuwbouwlocatie van basisschool De Kameleon op het huidige sportveld valt net buiten de spuitzone van een boerenbedrijf, maar de PvdA maakt zich zorgen over de effecten van de chemische middelen.

Genoeg ruimte

Ondanks die zorgen is raadslid Henk Santes van de arbeiderspartij realistisch over de spuitzone. Er zit wettig gezien met 15 meter namelijk voldoende ruimte tussen het veld en de nieuwe school.
Tijdens de raadsvergadering over het bestemmingsplan voor de nieuwe school vertelt Santes over de kwestie te hebben gesproken met de schooldirecteur. De directeur is volgens de PvdA'er op de hoogte van de situatie "Maar wet is wet, regel is regel", kreeg Santes te horen.

Windmolens

Alleen kunnen regels en wetten veranderen, legt Santes uit aan de hand van een voorbeeld. "Er staan bij ons windmolens op 450 meter afstand van woningen. Ondertussen leidt de maatschappelijke discussie tot grotere afstanden tussen windmolens en woningen." Zo zou het dus ook kunnen gaan met spuitzones, suggereert Santes.
Het realisme over de huidige wetgeving overwint uiteindelijk. De PvdA krijgt wat bijval van GroenLinks, maar net als alle andere partijen stemmen zij uiteindelijk in met de locatie van het nieuwe schoolgebouw.

Win-win?

Ondanks de zorgen denkt de PvdA dat de nabijheid van het aardappelveld ook positief kan zijn. "Kunnen we de boer een rol geven om aan kinderen uit te leggen welke weg die aardappels afleggen tot ze op een bordje komen? Een win-winsituatie."
Een sympathiek idee, vinden de andere partijen. Al vindt de raadslid Henriette Rossingh van de VVD dat geen taak voor de gemeente. "Laat de schooldirecteur en de boer het daar met elkaar als buren over hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl