'Helmen vol verhalen' met kunst over missies langer op kazerne Assen

Expositie Helmen vol Verhalen
Op de Asser kazerne is de tentoonstelling Helmen vol Verhalen langer te zien © RTV Drenthe / Margriet Benak
De rondreizende tentoonstelling Helmen vol Verhalen blijft twee maanden langer op de Johan Willem Frisokazerne in Assen. De expositie met kunst over militaire missies zou hier na deze week stoppen, maar wordt nu toch verlengd tot eind januari.
"Wegens succes gaan we voor een verlenging hier in Assen", zegt organisator Amy van Son, zelf marineveteraan. "Sinds half september zijn er van binnen en buiten de kazernepoort zo'n duizend bezoekers geweest", zegt ze enthousiast.

Meer mensen kans geven

Volgens Van Son 'een mooi aantal'. "Maar we willen toch graag nog meer mensen de kans geven voor dit unieke kijkje achter de schermen op de JWF-kazerne, een afgesloten plek waar je normaal gesproken niet zo makkelijk binnenkomt", zegt Van Son.
Ook ligt er nog een subsidieaanvraag voor deze expositie te wachten bij de provincie Drenthe. Het geld is nodig om de kosten te dekken voor onder meer vervoer van de 22 kunstobjecten en de begeleiding van bezoekers door vrijwilligers. "Want voor deze tentoonstelling zomaar de Defensiepoort passeren, dat kan niet."
Bezoekers moeten zich aanmelden via de website van Helmen vol Verhalen om het kazerneterrein op te kunnen en vervolgens richting de expositie begeleid te worden. Volgens Amy van Son vergt dat mankracht, en dus geld. Een besluit over financiële steun valt bij de provincie pas deze maand.

Persoonlijke missieverhalen in kunst

Helmen vol Verhalen is een kunstproject, waarbij de ervaringen van jonge militairen op missie door verschillende kunstenaars in beeld is gebracht. In totaal zijn 22 kunstenaars gekoppeld aan een veteraan. Op basis van hun missieverhaal is een schilderij, beeld of installatie gemaakt.
De kunstobjecten naar Assen overbrengen en de ombouw van een leegstaand restaurant op het kazerneterrein tot expositieruimte kostte de organisatie ruim 20.000 euro. De gemeente en Ondernemend Assen hebben hiervoor financiële steun gegeven. Ze willen hiermee de onderlinge band die de stad met de militairen heeft nogmaals onderstrepen.
Daarin speelt ook de dreigende sluiting van de Asser kazerne een rol, waarover deze maand vanuit Den Haag een definitief besluit wordt verwacht van de staatssecretaris van Defensie. Want met de tentoonstelling krijgt de aanwezigheid van de kazerne in de provinciehoofdstad extra aandacht. Na januari verhuist de kunstexpositie waarschijnlijk naar Groningen, maar daar is nog geen locatie bekend.
Helmen vol Verhalen
Een installatie die het verhaal vertelt van een militair die op missie is geweest © RTV Drenthe / Margriet Benak

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.