Moi, chauffeur! Vrachtwagenchauffeuse Kristel staat haar 'vrouwtje' in mannenwereld

Kristel vrachtwagenchauffeur
Vrachtwagenchauffeur Kristel voor haar voertuig © RTV Drenthe
Vandaag staat RTV Drenthe in het teken van de truckers. 8 december is namelijk de dag van de vrachtwagenchauffeur en op tv, radio en online zetten wij de chauffeurs in het zonnetje. Kristel is een opvallende verschijning in de sector, want zij is één van de weinige vrouwen die achter het stuur van een vrachtwagen zit.
De 35-jarige Kristel werkt momenteel voor Visscher Transport uit Emmen en rijdt inmiddels acht jaar op de vrachtwagen. Het zag er alleen lange tijd niet naar uit dat ze deze droom zou waarmaken: "Dit had ik eigenlijk al veel eerder willen doen, maar helaas werd dit toch een beetje tegengehouden. Als griet op de vrachtwagen, dat werd van vroeger uit niet helemaal gestimuleerd", vertelt Kristel.

Chauffeurscafé

Kristel kwam namelijk eerst in de horeca terecht, maar toen ze bij het chauffeurscafé begon te werken, begon haar droom toch weer te broeien en besloot ze toch om haar vrachtwagenrijbewijs te halen.

Dag van de vrachtwagenchauffeur

Radio Drenthe staat vandaag volledig in het teken van de dag van de vrachtwagenchauffeur. In Op Tjak komen verschillende chauffeurs aan het woord en langs de A28 Assen-Groningen is een advertentie te zien waarin de chauffeurs en hart onder de riem wordt gestoken.
In de zomer maakte RTV Drenthe al vier portretten van chauffeurs van verschillende voertuigen. De serie 'Moi, chauffeur' is terug te zien op het Youtube-kanaal van RTV Drenthe.

'Henk Wijngaard is voor in de kroeg'

Tijdens de lange ritten die Kristel maakt, helpt muziek haar de dag door. "Muziek, daar sta ik mee op en daar ga ik mee naar bed", vertelt Kristel. Uit de speakers komt dan niet het standaard truckersrepertoire knallen. "Henk Wijngaard is voor in de kroeg, maar niet in de auto", vertelt Kristel lachend.
De tekst gaat onder de video door.

Opvallende verschijning in mannenwereld

Volgens de website van Transport & Logistiek is 4 procent van de vrachtwagenchauffeurs vrouw, en daarmee is Kristel een opvallende verschijning in het wereldje. "Mij maakt het niet zoveel uit, maar ik vind het wel leuk dat er steeds meer vrouwen op de vrachtwagen stappen", vindt Kristel. Ze ziet dat vrouwelijke chauffeurs elkaar toch wel opzoeken. "Transport is wel een bijzonder wereldje, dus je moet wel zeer zeker je mannetje staan", aldus Kristel.
Toch blijft het aandeel van vrouwelijk vrachtwagenchauffeurs klein. "Dit werk moet je denk ik ook wel liggen. Ik vind het wel fijn dat er een beetje uitdaging in zit." Kristel ziet haar baan dan ook niet echt als werk. "Het is voor mij meer een hobby, ik heb er gewoon plezier in."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl