Eerste bom ontploft tijdens schatzoeken in Havelte

De eerste bom in onschadelijk gemaakt
De eerste bom in onschadelijk gemaakt © RTV Drenthe
In Havelte is vanochtend even voor 12.00 uur een explosief tot ontploffing gebracht. Het ging om een zogeheten honderdponder. Het explosief werd gevonden ter hoogte van het fietspad bij de oude startbaan van het vliegveld in Havelte.
Sinds deze week zijn experts aan het graven bij het fietspad naast de voormalig startbaan. Uit een scan bleek dat er zo'n 120 verdachte voorwerpen liggen en die moeten stuk voor stuk worden bekeken. Het kan daarbij gaan om kleine - niet gevaarlijke - dingen zoals een dubbeltje, maar ook kan er een bom liggen uit de Tweede Wereldoorlog. Zoals de honderdponder van vandaag.
De eerste bom is tot ontploffing gebracht
De gemeente Westerveld is ingelicht over de bom en had ook de optie te wachten om mogelijk meerdere bommen in het fietspad om ze samen tot ontploffing te brengen. Dat risico durfde de gemeente niet te nemen. Er was acuut gevaar omdat er zuurstof bij de ontsteking is gekomen. Bovendien verkeerde de bom in een slechte staat. Daardoor zou de bom spontaan kunnen ontploffen.
In 1990 werd het gebied rondom het oude vliegveld uitgekamd. Toen zijn ook de oude start-en-landingsbaan al onderzocht. Op 350 hectare grond werden ongeveer 180 bommen gevonden. Het fietspad lag er toen alleen al in. Dus daaronder werd niet gekeken. Nog steeds is niet alles in de omgeving gevonden en geruimd.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.