'Drenthe loopt de komende jaren verder leeg'

Onze provincie loopt de komende vijftien jaar verder leeg. Alleen in Assen, Meppel en Tynaarlo stijgt het aantal inwoners. Dat blijkt uit een prognose van het CBS.
Het aantal inwoners daalt in onze provincie het meest in Noordenveld met 11 procent. Assen groeit het meest met ruim 6 procent.

Het artikel gaat verder onder het kaartje


De krimp slaat behalve in Drenthe ook toe in gemeenten in het noordoosten van Groningen, de Achterhoek, Limburg en Zeeuws Vlaanderen.

Nareizigers
De gemeente Noordenveld verklaart dat de daling in de gemeente komt door het vertrek van nareizigers. Familie van asielzoekers kwam bij het azc in Veenhuizen binnen en werden hier geregistreerd. Dit zorgde voor een toename van de bevolking. Vervolgens gingen de nareizigers naar familie in heel Nederland, dit veroorzaakt de krimp in de gemeente. 

Vergrijzing
Ook de vergrijzing slaat in die regio's harder toe dan in de rest van Nederland. In elf van de twaalf Drentse gemeenten ligt het aandeel 65-plussers in 2035 hoger dan het landelijk gemiddelde van 25,2 procent. In Noordenveld en Westerveld (allebei 35 procent) is het aandeel ouderen in 2035 het grootst, denkt het CBS. Alleen Assen zit met 24,4 procent net onder het landelijk gemiddelde.

Meer over dit onderwerp:
CBS vergrijzing bevolking krimp
Deel dit artikel: