Lage temperaturen en hoge enerieprijzen laat aantal sportclubs bibberen: 'Maar meesten zijn voorbereid'

historische voetbal
Sportclubs moeten flink verduurzamen willen ze de winter doorkomen © Ulrike Leone via Pixabay
Even douchen en ouwehoeren met je teamgenoten na een gewonnen wedstrijd. Tot een paar maanden geleden dacht je er niet over na en deed je dat als sporter gewoon. Nu is het bij sommige sportclubs de vraag of je überhaupt nog mag douchen. Alles om de energierekening laag te houden.
"Maar gelukikg zijn wij als provincie wel heel goed voorbereid als het gaat om verduurzamen", klinkt het hoopvol uit de mond van Paul van Dijk van Sport Drenthe.

'Grote zorgen'

De velden liggen er vandaag verlaten bij in Zwartemeer, de 'boys' van de dorpsclub spelen daar de meeste wedstrijden op zondag. Maar het bestuur zit op zaterdag alles behalve stil. Vanavond zijn alle leden welkom om op groot scherm het Nederlands elftal te kijken. "We zijn na corona echt bezig om weer extra reuring terug krijgen in de kantine", vertelt voorzitter Peter Muter.
En dat is niet alleen gezellig, het is ook heel fijn voor de clubkas, die tijdens de pandemie al flink te lijden had door een gebrek aan kantine-inkomsten. Maar nu de koude maanden voor de deur staan met energieprijzen waar je van schrikt, zijn er weer grote geldzorgen. "De energierekening is de grootste kostenpost. Ging het eerder om 15.000 euro, nu heb je het over zo'n 45.000", verzucht Muter. Hij maakt zich grote zorgen.
Sportclubs moeten verduurzamen om de winter door te komen: (Tekst gaat door onder video)
Zonder verduurzamen gaan sportclubs een pittige winter tegemoet

Verduurzamen

De club uit Zuidoost-Drenthe isoleerde eerder al het dak van de kantine en de kleedkamers. "En we kijken nu ook in de kantine welke lampen we wel of niet aan doen. En dat geldt ook voor de grote lampen op het trainingsveld, die kosten zo twintig euro per uur", legt Muter uit.
Ook ligt er al langer een groot plan om het sportcomplex groots aan te pakken, maar juist door de hoge kosten van de energierekening staan die plannen ironisch genoeg tijdelijk in de ijskast.

'Drenthe voorbereid'

"Drenthe is landelijk een voorloper als het gaat om verduurzaming bij sportclubs", vertelt Paul van Dijk van Sport Drenthe. In 2016 begon die club met het project Drenthe Sport Duurzaam. Samen met de Natuur en Milieufederatie, het Drents Energieloket en geld van de provincie motiveerden ze clubs om groener te worden.
Het project leidde ertoe dat bij twee derde van de sportclubs een energiescan werd uitgevoerd, waarna er verduurzamingsmaatregelen zijn getroffen. "En dat werpt in deze periode dus z'n vruchten af", blikt Van Dijk vooruit op aankomende winter. "Verder blijkt uit een rondgang dat de meeste gemeenten in Drenthe clubs een compensatie geven voor de hoge energielasten en/of de huur van sportaccommodaties bevriezen."

Te laat?

Zijn clubs die de duurzaamheidsboot gemist hebben dan nu helemaal te laat? "Nee", benadrukt Van Dijk. "Al gaan ze wel een barre tijd tegemoet." Ook hij benadrukt dat niet alle clubs de middelen hadden na de zware coronaperiode. "Wat we doen als clubs nu contact zoeken met Sport Drenthe is kijken hoe we ze met simpele maatregelen kunnen helpen."
Volgens Van Dijk moet je denken aan isoleren, de verwarming een graadje later, de watertemperatuur van de ketel verlagen en alle verlichting vervangen door LED. "Verder kunnen ze ook gerichter douchen. En ook zoveel mogelijk vrieskisten en koelkasten uitdoen helpt. Dan bespaar je al gauw zo'n tien tot twintig procent."

Noaberschap

Terug naar de kantine van de Zwartemeerse Boys, waar inmiddels het grote scherm is uitgeklapt voor de wedstrijd van Oranje. Naast deze activiteit, pakken leden ook andere oude acties op om de club te steunen.
"Zo gaan we weer oliebollen verkopen, dat kon met corona niet. Maar ook organiseren ze gezellige avonden in de kantine", aldus trotse voorzitter Muter. Ondanks de grote zorgen blijft hij strijdbaar: "We hebben het moeilijk, maar we gaan het zeker redden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl