Van Dijk koopt V&D-pand in Emmen: rotte kies krijgt metamorfose

V&D-complex Emmen
De H&M is een van de winkels die in het nieuwe project blijft bestaan © Peter van Dijk Projects
Het V&D-gebouw in het hart van Emmen krijgt een nieuw leven. Peter van Dijk gaat de rotte kies in het hart van de stad ombouwen tot een nieuw woonwinkelcomplex met allure. "Het pand krijgt helemaal nieuwe gevels en er komen veertig tot vijftig appartementen bovenop."
De telefoon piept aan het begin van de ochtend aan de lopende band bij Van Dijk. Allemaal mensen die hem feliciteren met de aankoop van het pand. "Ik heb al meer dan honderd berichtjes gekregen", lacht Van Dijk. Hij heeft grote plannen met het gebouw waar tot 2016 de V&D in gevestigd was.
"Het gebouw krijgt een nieuwe uitstraling door de nieuwe gevels. Op de begane grond en de eerste etage blijven winkels. De huidige winkels die hier al zitten, H&M, Douglas, Xenos en Enter Fashion blijven. Dat zijn winkels met een goede uitstraling. Daarnaast gaan we bovenop het gebouw twee tot vijf lagen aan appartementen bouwen met in totaal tussen de veertig en vijftig woningen", aldus Van Dijk. "In de kelder komen daarnaast parkeerplaatsen en bergingen voor de bewoners."
Naast het V&D-pand krijgt ook de naastgelegen Vlinderpassage een complete make-over. Het dak gaat van de overdekte passage en de straat krijgt dezelfde uitstraling als de rest van het Oude Centrum. Over leegstand zijn er geen zorgen. Van Dijk heeft er vertrouwen in dat de toekomstige winkelruimtes allemaal worden verhuurd. De woontoren met tien huurappartementen in de passage blijft bestaan.

Doorn in het oog

Sinds het faillissement van Vroom en Dreesmann waren er enkele ondernemers die in het pand een winkel openden, maar geïnvesteerd werd er niet meer. En dat was de bekende Emmenaar een doorn in het oog. "Het oude centrum ligt er inmiddels piekfijn bij, het overdekte winkelcentrum De Weiert doet het goed en het Raadhuisplein is af en supermooi geworden. Maar het V&D-pand in het centrum is nog een grote dissonant. Jarenlang is het een obstakel geweest. Er is totaal niets aan gebeurd."
Naast Van Dijk heeft ook de gemeente Emmen aangegeven te investeren in het gebied, zegt de ondernemer. "Zij gaan zorgen voor nieuwe bestrating, straatmeubilair, verlichting en er komt veel groen in het gebied. Dit wordt zo gaaf. We zijn er fanatiek mee bezig." Dat moet ervoor zorgen dat het weer een aantrekkelijke plek wordt, ook in de avonduren. "Nu is het er uitgestorven en kaal en die enge Vlinderpassage gaat 's avonds op slot. Straks wordt het echt een winkelstraatje. Door de toe te voegen appartementen gaat het hier 's avonds ook leven."
Artikel gaat verder onder de impressies van het toekomstige V&D-pand

Van Dijk laat zich leiden door emoties

Met de verbouwing van het V&D-complex lijkt de metamorfose van het Emmer centrum compleet. Ddaarin speelde Van Dijk een grote rol. De ondernemer investeerde in de afgelopen jaren onder meer in het Raadhuisplein, het Noorderplein, de Westerstraat en de Hondsrugtoren.
"Ik heb alles te danken aan Emmen en wil graag iets teruggeven", aldus Van Dijk, die zegt zich niet alleen door zakelijke motieven te laten leiden. "Natuurlijk moet er een sluitende business case zijn, ik wil er geen geld achteraan gooien. Maar ik laat me juist leiden door emoties. Het is fantastisch om de kern van de stad zo te kunnen verbeteren."
Emoties voelt hij ook bij het V&D-pand. "Ik was zes jaar oud toen dit pand in 1972 werd gebouwd. Het was de eerste winkel in Drenthe met een roltrap en dat was een hele belevenis. Als kinderen keken we onze ogen uit. Met mijn ouders ging ik hier achterop de fiets naartoe vanuit Emmermeer." De chocolade- en speelgoedafdeling, de schoolcampus, hij herinnert het zich nog levendig. "Hoe gaaf is het dan om dit te kunnen kopen wat ooit van de familie Dreesmann is geweest en het nu een tweede leven te geven?"
Het totale project gaat ongeveer 20 miljoen euro kosten. Van Dijk hoopt dat het binnen twee jaar af is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl