Nieuwe wand voor oeverzwaluwen in Meppel

Een industrieterrein in Meppel krijgt een nieuwe wand voor oeverzwaluwen. De Vogelwerkgroep Vliegvlug Meppel gaat morgen met een groep vrijwilligers aan de slag om deze wand te bouwen.
Oeverzwaluwen broeden in tunnels die wel een meter lang kunnen zijn. Ze graven de tunnels in onder andere steile oevers en afgravingen. Voor de oeverzwaluwen in Meppel verdwijnt echter een belangrijke leefomgeving. Met de bouw van de wand vlak bij een kleine waterplas hoopt de werkgroep dat ze in Meppel blijven. Voorzitter van de vogelwerkgroep Hilbert Folkerts: "De vogels zijn al jaren bij de zandwinning aan de Bremenbergweg. Nu deze zandwinning gaat stoppen, willen we kijken of we de driehonderd tot vijfhonderd vogels kunnen opvangen."

Twintig meter breed
Aan de rand van een industrieterrein wordt daarom een oeverzwaluwwand gemaakt van zo'n twintig meter breed. Het is een natuurlijke wand van alleen zand. Een paar bomen moeten ervoor wijken, een meidoorn wordt uitgegraven en op een andere plek herplant. Er komt ook een 'muurtje' van takken en het geheel wordt afgeschermd met prikkeldraad.
Meer over dit onderwerp:
ROEG! natuurnieuws
Deel dit artikel: