Sparren over kerstboomkeuze weer begonnen terwijl Sinterklaas het land nog niet uit is

In Exloo kleden ze de schuur extra gezellig aan voor de kerstbomenverkoop
In Exloo kleden ze de schuur extra gezellig aan voor de kerstbomenverkoop © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Een knisperend haardvuurtje, kerstkransjes op de toonbank en op de achtergrond George Michael die zingt over die ene kerst toen zijn hart gebroken werd. Wie bij De Jong Kerstbomen in Exloo binnenwandelt, loopt de kerstsfeer tegemoet. En dat terwijl Sinterklaas nog officieel moet verjaren.
Toch is het nu al druk bij de kerstbomenkweker. "Mensen zijn soms ook een beetje bang dat de mooie bomen al weg zijn voordat ze komen", vertelt Mirella de Jong enthousiast.

Hele jaar kerst

De Jong en haar man denken niet alleen in december aan kerst. Nee, het hele jaar door zitten ze met hun hoofd tussen de naaldbomen. Dat begint al in januari, wanneer de meeste mensen juist de boom het huis weer uitgooien.
"Dan zijn wij onze bomen aan het snoeien. Je probeert dan echt dat perfecte plaatje te krijgen. De mensen willen graag het model van een kunstkerstboom, dat zien ze vaak in een echte boom niet. Dus wij spijkeren zoveel mogelijk bij om dat te bereiken."
Na het snoeien houden de kwekers in het voorjaar en de zomer het onkruid bij, om vervolgens in de drogere maanden ook de kerstbomen te beregenen. "En dat we ze dan in december kunnen laten zien, dat waar we zo trots op zijn, dan hopen we dat de mensen daar net zo blij worden als wij zelf."
Bekijk hier hoe de kerstboomdrukte vanmiddag toesloeg in Exloo:
Sparren om kerstboomkeuze nu al begonnen

Te vroeg?

"Ja, dit is toch mooi. Dat moet gewoon weer doorgaan", vertelt een enthousiaste kerstboomkoper. "Nu Sinterklaas bijna weg is kan 'ie wel weer in huis staan hoor. En het is gewoon hartstikke gezellig, het hoort bij deze tijd."
Een andere kerstboomklant legt helder uit waarom hij nu al een boom in huis haalt: "Sinterklaas is nu op maandag, dus doe je het ervoor of erna. Als je het nu niet doet moet je nog een week wachten en dan ben je te laat."

Sparren

Een kerstboom uitzoeken zorgt bij sommigen voor keuzestress. Ga je voor een echte, of is mooi plastic toch niet lelijk? Na wat sparren komen de meeste bezoekers in Exloo er snel uit. "Tegenwoordig is de Nordmann toch wel het meest geliefd. Juist ook omdat we ze steeds vroeger in huis zetten", legt De Jong uit.
"De nordmann is gewoon de meest naaldvaste boom. Dus als je hem lang wil hebben staan, dan is die echt ideaal." En een nepboom dan? De Jong moet een beetje lachen. "Ik snap het best als mensen een kunstboom hebben. Maar ik hoor toch ook vaak dat mensen zeggen dat ze toch maar weer een echte nemen omdat de kunstboom juist meer uitvalt. En het ruikt toch ook gewoon veel lekkerder?"

Gezelligheid

Zo vroeg als voorgaande coronajaren halen mensen de boom dit jaar niet in huis. "Toen mochten we echt helemaal niks, dus wilden we nog sneller gezelligheid in huis", aldus De Jong. Toch lijkt de trend om hem vroeg in huis te halen onomkeerbaar.
"De geur, de sfeer die het creëert. Ja, dat is gewoon mooi. Zo simpel is het", straalt een bezoeker. Tevreden tilt hij zijn zojuist gekochte kerstboom op en stopt hem in de kofferbak. "Even laten acclimatiseren in de schuur, lampjes erin en dan genieten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl