Drentse gemeenten bungelen onderaan welvaartsranglijst

Geld
Geld hangt samen met welvaart © ANP
Drentse gemeenten scoren relatief vaak slechter op belangrijke welvaartspunten dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit de Regionale Monitor Brede Welvaart van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om 42 graadmeters die bijvoorbeeld welzijn, wonen, arbeid & vrije tijd en veiligheid & milieu in kaart brengen.
Naast Drentse gemeenten staan ook relatief vaak gemeenten in Groningen, Flevoland en Limburg onderaan deze welvaartsranglijst. In onze provincie scoren Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn zich tot bij de onderste regionen van Nederland. Tynaarlo en Midden-Drenthe behalen de beste resultaten van Drenthe.

Welvaart stijgt landelijk

Over het algemeen gaat het juist beter met de 'brede welvaart' in Nederland. De laatste acht jaar stijgen gemeenten, of zijn ze stabiel gebleven. Op veel plekken stijgt de materiële welvaart (geld dat mensen kunnen besteden voor eigen plezier), arbeid en vrije tijd en veiligheid.
Het gemiddelde oordeel over de woonomstandigheden daalt daarentegen. Dat komt vooral doordat de afstand tot voorzieningen toeneemt, constateert het CBS. Ook de hoeveelheid natuurgebied per inwoner neemt op veel plaatsen af. Een positieve uitkomst is dat op veel plaatsen de afstand tot openbaar groen afneemt, en dat de hoeveelheid fijnstofemissie en broeikasgasemissie daalt.

Steden en platteland

Verschillen tussen gemeenten kan soms verklaard worden door de stedelijkheid. Daardoor scoort een gemeente als Rotterdam anders dan een gemeente als Westerveld. Zo hebben stedelingen vaker een minder goede gezondheid, een lager doorsnee besteedbaar inkomen, een minder veilige en schone leefomgeving en minder sociale cohesie. Al lijkt de veiligheid in (sterk) verstedelijkte gemeenten toe te nemen, ziet het CBS.
De kaart met per gemeente de zogeheten welvaartsindicatoren van het CBS:
Welvaart CBS
Welvaartsindicatoren per gemeente © CBS

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.