Verdachte cardiologen van Isala verhuurden stiekem panden

Isala-ziekenhuis Meppel
Het nieuwe ziekenhuis van Isala in Meppel © RTV Drenthe / Stefan Klomp
Het Zwolse ziekenhuis Isala huurde jarenlang panden van vijf eigen cardiologen, en het ziekenhuis wist niet dat zij de eigenaar waren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.
Op initiatief van de cardiologen verhuisde het ziekenhuis enkele afdelingen naar het pand van de artsen, omdat er ruimtegebrek zou zijn. Isala betaalt daar 350.000 euro per jaar aan huur voor. In 2016 sloot Isala het huurcontract af, voor tien jaar.
De gebouwen naast het hoofdgebouw van het ziekenhuis worden onder meer gebruikt door een afdeling van het hartcentrum van Isala. Het toenmalige hoofd van die afdeling had belangen in dat vastgoed. Het ziekenhuis wist volgens de krant niet van de neveninkomsten van de cardiologen. Tegen het NRC reageert Isala dat geen problemen heeft met die situatie "zolang er geen ongewenste belangenverstrengeling ontstaat".

Fraudeonderzoek

De vijf cardiologen zijn ook betrokken bij een fraudeonderzoek. De FIOD deed in juni invallen bij vijf medisch specialisten van het ziekenhuis. Ze zouden geld hebben gekregen van een Duits bedrijf dat onder meer pacemakers maakt. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak, waarin voor miljoenen aan steekpenningen zouden zijn betaald door het Duitse bedrijf.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl