Kerstbomen in soorten en maten: ze laten zich allemaal versieren

Kerstbomen voor verkoop
Kerstbomen voor verkoop © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Sinterklaas heeft na het uitpakken weer ingepakt en is naar Spanje vertrokken. Dat is tegenwoordig het startsein voor het aanschaffen van een kerstboom, merken meerdere verkopers in onze provincie. Maar die bomen zijn er in allerlei soorten en maten. Welke is het beste en hoe duurzaam is zo'n boom?
Die vragen kwamen binnen bij RTV Drenthe's Zoek het Uit!.
Fijnspar
Naaldboom de fijnspar © Mirella de Jong
Voor antwoorden op bovenstaande vragen wenden wij ons tot kerstbomenhandelaar Mirella de Jong uit Exloo. Zij merkte afgelopen weekend al een grotere drukte op haar zaak, toen Sinterklaas nog niet eens vertrokken was.

Zes soorten

"De klanten komen steeds vroeger", vertelt Mirella. "Een paar jaar terug kwam de verkoop enkele dagen na Sinterklaas een beetje op gang, nu staan ze voor 5 december al in de rij voor de deur, ze kunnen niet wachten." Op het bedrijf van De Jong zijn ze bijna het hele jaar bezig met het kweken van kerstbomen en deze week is heel belangrijk voor het bedrijf. "We hebben zes soorten kerstbomen: de fijnspar, de nordmann, de blauwspar, de omorika, de fraseri en de conica", somt ze uit het hoofd op. "Wat de mooiste is? Dat verschilt per persoon, he!"
"De nordmann is eigenlijk het meest geschikt als je langere tijd een kerstboom in huis wilt hebben staan", vervolgt Mirella. "Die boom is echt heel naaldvast, laat bijna niets los, maar is ook wel duurder dan de andere bomen, tussen de 35 en 50 euro. De overige soorten kosten rond de 20 euro, dus dat is wel een groot verschil."
Er zijn wel meer naaldbomen te vinden die dienst doen als kerstboom, zoals de witte spar, de Engelmannspar, de Koreaanse zilverspar, de nobele spar en de Douglasspar. De ene is groot, de andere klein, de naalden verschillen, maar ze laten zich allemaal vrij gemakkelijk versieren.

Kweekproblemen

Wanneer de meeste mensen de kerstboom de deur uitgooien, begint voor de familie De Jong het werk opnieuw. "In januari gaan we snoeien, daarna is het zaak de bomen goed te onderhouden en dus gaan we het onkruid te lijf en indien nodig beregenen we." Dat het kweken van kerstbomen niet altijd meevalt, constateerde RTV Drenthe in 2019, toen we een bezoek brachten aan Koudenburg Groenvoorzieningen in Odoorn, waar naast de droogte ook insecten voor schade zorgden.
Zie hieronder de video over de kerstbomen bij Koudenburg in Odoorn in 2019. De tekst gaat daarna verder.
Kerstbomen in Odoorn belaagd door droogte en insecten

Kunstbomen

Naast de vele soorten naaldbomen zijn er natuurlijk ook kunstbomen verkrijgbaar. Is het beter voor het milieu om die 'picea plastica' aan te schaffen, wil een Zoek Het Uit-fan weten. Dat blijkt best lastig te beantwoorden. "In Nederland mogen we niet veel bestrijdingsmiddelen gebruiken en dat is natuurlijk in het voordeel van de gewone kerstboom", zegt Mirelle de Jong. "Een kunstboom is van plastic en dat is niet duurzaam. Maar als je die boom lang gebruikt, is het misschien al met al wel milieuvriendelijker dan een gewone boom."
Een korte zoektocht op internet lijkt dit te beamen, want meermaals is hierbij naar de CO2-uitstoot gekeken. Uit die onderzoeken komt de naaldboom als milieuvriendelijker naar voren. Maar daarbij wordt wel aangetekend dat de kunstboom beter is wanneer die langer dan 16 jaar wordt gebruikt.

Plastic

Over kunststofbomen en andere vreemdelingen gesproken, dan kan boswachter en bomenexpert Kees van Son ook nog wel een duit in het zakje doen. Hij zegt dat er heel veel soorten kerstbomen zijn en dat het niet altijd naaldbomen hoeven te zijn. We spraken hem nog niet zo lang geleden over eikenbomen en het blijkt dat ook die volgens Van Son best dienst kunnen doen als kerstboom. "Eigenlijk zijn alle bomen wel geschikt en je kunt nog wel een stap verder gaan, want het is ook heel goed mogelijk om van allerlei materialen je eigen kerstboom maken."
Zie hieronder hoe kunstenaar Ingo Leht uit Emmen een kerstboom van plastic maakte, maar daarbij wel een boodschap uitdroeg. Tekst gaat verder onder de video.
Kerstboom van plastic
De keuze is dus reuze als het om kerstbomen gaat. De verhouding tussen prijs en kwaliteit moet de consument natuurlijk zelf bepalen, maar de redactie van Zoek het Uit raadt aan welke boom dan ook vooral fraai te versieren, want de slingers en de piek maken het feest compleet.

Alternatieven

Naast een mooi plekje in de kamer zijn er trouwens ook heel andere doeleinden voor de kerstboom te vinden. Zo ging Tina Bruggenkamp uit Bovensmilde er een merkwaardige dans mee aan en zagen de olifanten in Wildlands ze als een overheerlijk cadeautje.
Zie hieronder waar de kerstboom nog meer geschikt voor is.
Alternatieven voor de kerstboom
Wilt u ook een boom opzetten
of heeft u moeite met de kluit
probeer geen bergen te verzetten
vind uw heil bij Zoek Het Uit!
Dat kan hieronder:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.