Trektocht-nummer 'Goeiemorgen, morgen' gaat viraal in Oekraïne

Trektocht
Trektocht-hit nu populair in Oekraïne © RTV Drenthe
In de categorie Herinnert u zich deze nog (nog nog nog): het nummer 'Goeiemorgen, morgen', bekend van de RTV Drenthe-serie De Trektocht. Dit nummer is nu helemaal 'hot' in Oekraïne.
Zangeres Lily Castel kan bijna niet geloven dat het nummer waarmee ze in 1971 voor België optrad op het Eurovisiesongfestival opnieuw een hit is. Tiktokkers gaan met het nummer in Oekraïne aan de haal. "Gek he? Ik dacht dat het een geintje was", zegt ze tegen de NOS.
"Ik kreeg twee filmpjes toegestuurd en ik vind het echt geweldig! De dansjes die ik gezien heb zijn heel leuk", zegt de 85-jarige Castel vanuit Gent. De video's kreeg ze vandaag via de mail toegestuurd van zanger Jacques Raymond, met wie ze destijds optrad. "Die vindt het ook fantastisch. Hij noemt het heel speciaal dat we ineens weer overal te zien zijn. Hij kon het bijna niet geloven."
Bekijk hier hoe het nummer 'Goeiemorgen, morgen' in Oekraine is uitgegroeid tot een hit:
(Tekst gaat verder onder de Facebook-post)
Het nummer werd onderdeel van De Trektocht, het TV Drenthe-programma waarin verslaggevers dwars door de provincie trokken. Bij het ontwaken in een finish- en startplaats was het nummer steevast te horen. Massaal zingen Oekraïners nu op TikTok feilloos het refrein van 'Goeiemorgen, morgen' mee, terwijl ze thuis met kaarsen en lampen op hun hoofd rondlopen als de stroom is uitgevallen door Russische aanvallen op de infrastructuur. Vooral de afgelopen weken zijn er talloze filmpjes met het Vlaamse nummer gepubliceerd.
De woorden hebben in Oekraïne namelijk een totaal andere betekenis: 'goei' betekent zoiets als 'klotezooi' of 'kut', een scheldwoord dat wordt gebruikt om ongenoegen te uiten. "Dus als het licht uitvalt: goeiemorgen", legt een Oekraïense vrouw uit aan verslaggever Kysia Hekster in Kiev.
"Wel grappig, dat goeiemorgen daar in Oekraïne totaal iets anders betekent. Wie had dat ooit voor mogelijk gehouden?", zegt Castel.

'Muzikale middelvinger'

Het virale filmpje is voor veel Belgische media voorpaginanieuws. Omroep VRT noemt het "een muzikale middelvinger tegen Rusland", omdat het Oekraïners helpt de ellende te relativeren nu het steeds kouder wordt in Oekraïne en Rusland cruciale infrastructuur onder vuur neemt.
"Mijn vriendin zingt dit liedje elke dag", zegt een Oekraïense man tegen de NOS. "Als we wakker worden en er is geen stroom, geen water en we kunnen niet douchen, dan maken we er grapjes over en proberen we positief te blijven."
Castel is er blij mee dat haar nummer Oekraïners een hart onder de riem steekt. "Mijn man zei: ik hoop dat Poetin ook om de filmpjes kan lachen."

Vlaamse hit

Het nummer Goeiemorgen, morgen was oorspronkelijk een liedje van Nicole en Hugo. Het duo zou België in 1971 vertegenwoordigen op het Songfestival, maar toen Nicole geelzucht kreeg ging dat niet door. Ze werden vervangen door Lily Castel en Jacques Raymond, die uiteindelijk op de veertiende plek eindigden. Desondanks werd het liedje een grote hit in Vlaanderen. Nicole Josy overleed vorig maand na een ongelukkige val.
Goeiemorgen, morgen horen in De Trektocht? Bekijk dan onderstaande video. Het nummer begint na ongeveer negen minuten:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl