Natuurminister Van der Wal heeft geen pasklare oplossing voor problemen met de wolf in Drenthe

werkbezoek minister van der wal van natuur bij Oenema in Wittelte
Minister Christianne van der Wal spreekt met journalisten © RTV Drenthe
Meer dan een uur sprak minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vanochtend met betrokken Drenten over de zorgen die er leven rond de aanwezigheid van de wolf. Het werkbezoek was op de boerderij van Marjoke en Ynze Oenema in Wittelte in aanwezigheid van bestuurders, Natuurmonumenten, een dierenarts en dierhouders. De minister deed de toezegging proeven te gaan doen met wolfwerende hekken om te onderzoeken wat het effect van die hekken precies is. Niet alleen op de wolf, maar ook voor andere flora en fauna.
Van der Wal noemde de problematiek een vraagstuk vol dilemma's. "We hebben gewoon wetgeving die heel hard en duidelijk is: het is een beschermde diersoort. Dan hebben we de onrust die er is bij inwoners en veehouders omdat het heel heftig is als een wolf aanvalt. En tegelijkertijd, als je kijkt naar natuur, dan is het een verrijking van de biodiversiteit. Dus dat maakt het een heel ingewikkeld dilemma. Daarvan zeg ik wel: de wolf is er. Dat is niemands keuze geweest. Maar hij is er nu. Hoe gaan we daar dan nu mee om? En dat gesprek hebben we heel goed gevoerd", zo zei de minister na afloop.

Pilot met wolfwerende hekken

Het gesprek werd bij de familie Oenema gevoerd aan de keukentafel. De familie ging deze zomer terug van driehonderd schapen naar honderd. Ze willen de schapen 's nachts binnen houden, maar er is in de stal maar ruimte voor honderd schapen.
Voorafgaand aan het gesprek nam de minister een kijkje bij een wolfwerende afrastering. "Het lijkt heel makkelijk om je dieren te beschermen tegen de wolf, maar dat is het natuurlijk niet. Iemand stelde voor om een paar proeven te doen met wolfwerende afrasteringen in Drenthe, Overijssel en Gelderland. En dan niet alleen kijken naar het gedrag van de wolf, maar ook wat het betekent voor de rest van de flora en fauna. Die suggestie neem ik mee naar Den Haag", aldus Van der Wal.
Gedeputeerde Henk Jumelet is blij met het bezoek van de minister. "Ik constateer dat het wordt gezien wat wij hier ervaren en dat de erkenning er is dat er echt een probleem is. En dat er echt iets moet veranderen."
Bekijk hier de video over het bezoek dat minister Christianne Van der Wal aan Wittelte bracht om zorgen over de wolf te bespreken:
(Tekst gaat verder onder de video)
Natuurminister Van der Wal heeft geen pasklare oplossing voor problemen met de wolf in Drenthe

Betere definitie probleemwolf nodig

De minister vindt dat de definitie van wat een probleemwolf is, moet worden aangescherpt. Ze benadrukt dat de provincie daarvoor het bevoegd gezag is. "De provincies zijn bezig met de aanpassing van het provinciale wolvenplan. Het zou mooi zijn als alle provincies dezelfde definitie aanhouden van wat een probleemwolf is die ook nog eens juridisch houdbaar is. Dat is best ingewikkeld, het luistert heel nauw. Want als een veehouder overgaat tot beheer dan kan dat een strafbaar feit zijn omdat het om een strikt beschermde soort gaat."
De gedeputeerde ging eerder juist naar Den Haag om te vragen wat er juridisch kan op het gebied van beheer en afschot van de wolf. Van der Wal legt de bal dus bij de provincies. Jumelet: "We moeten wel aan Europese regels voldoen. Het zou helpen als de minister het in Europa aan wil kaarten. Nederland kan het agenderen bij het Europese Parlement. De minister kan ook helpen bij het monitoren, bij onderzoek en het financieel mogelijk maken."
Jumelet verwacht dat er in januari een nieuw wolvenplan ligt. Het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan levert vertraging op, mede door de recente ontwikkelingen in Drenthe.

Communicatie verdient aandacht

De communicatie vanuit Den Haag moet beter, erkent de minister. Ook preventief. "Iemand aan tafel gebruikte het voorbeeld dat er bordjes hangen in de Verenigde Staten wat je moet doen als je een beer tegenkomt. Het klinkt misschien raar, maar dit is een vorm van communicatie die voor ons ook nieuw is. Daar moeten we echt goed naar kijken."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Bezoek wolf Wittelte
De familie Oenema aan de keukentafel met minister Van der Wal © RTV Drenthe
De Universiteit Wageningen stelt voor om het probleem sociologisch aan te vliegen om een uitlaatklep te creëren voor de angst die er heerst. Daarover zegt ze: "Dat zou ook kunnen. Dat schaar ik even onder communicatie. Die sociale onrust is natuurlijk logisch. Helemaal als je de beelden ziet van vee dat is aangevallen. Dat is natuurlijk superheftig."
Filosoof Bart Brandsma wijst er in zijn boek Polarisatie op dat een gesprek over de wolf brandstof kan zijn voor verdere polarisatie omdat dezelfde standpunten van voor- en tegenstanders steeds worden herhaald. "Ik heb de Raad voor Dierenaangelegenheden gevraagd hoe we het beste een maatschappelijke dialoog kunnen voeren", reageert Van der Wal daarop.

Afschot en beheer complex

Een probleemwolf afschieten gaat zomaar niet, zegt de minister. "Je moet volgens artikel 16 de hele escalatieladder af. Dat betekent dat je er eerst echt alles aan moet hebben gedaan in preventieve zin en dan is de vraag welk gedrag een wolf moet vertonen wil er sprake zijn van een probleemwolf. De provincie is er nu mee bezig om dat nader te definiëren."
Hoe kan het dan dat er in andere Europese landen wel wolven kunnen worden afgeschoten? "Dat heeft te maken met de omvang van de populatie. Wij moeten allemaal voldoen aan hetzelfde beschermingsrecht. Dus als je een heel grote populatie hebt, kun je als land wat aan beheer doen. Maar in Nederland hebben we nog een heel kleine populatie", antwoordt Van der Wal.

Oplossing niet in zicht

De gastheer en gastvrouw gaven na afloop aan tevreden te zijn dat Van der Wal uitgebreid de tijd had genomen voor het bezoek, maar ze zijn sceptisch over het vervolg. "Het voelde in ieder geval niet alsof ze niet betrokken is. Het was niet afgeraffeld. Maar voor de rest was het hetzelfde verhaal wat we steeds horen: dat handen en voeten gebonden zijn. Het geeft vooral het gevoel dat we hiervan niet heel veel hoeven te verwachten", aldus Marjoke Oenema.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl