Geheime Sinten zorgen voor honderden blije kindergezichten

Liesbeth Vermeer is een van de bedenkers van de secret Sint-actie
Liesbeth Vermeer is een van de bedenkers van de secret Sint-actie © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Het is voor elke ouder mooi om hun kind met stralende ogen te zien genieten van een jute zak vol sinterklaascadeaus. De magie van Sinterklaas. Maar voor sommige families zijn deze weken allesbehalve feestelijk, maar juist confronterend en pittig. Omdat ze bijvoorbeeld geen geld hebben voor cadeaus.
Vriendinnen Liesbeth Vermeer en Jeanine Boerendans bedachten daarom de actie Secret Sint. En gebruikten de kracht van sociale media om een boel positiviteit de wereld in te slingeren.

Boven verwachting

Beide dames zijn heel actief op Instagram en vonden het tijd om iets moois en nuttigs te doen met hun tienduizenden volgers. "We zijn zelf jonge moeders en richten ons graag op jonge kinderen. Toen kregen we het idee om mensen zich te laten aanmelden om een pakjesavond te regelen voor een gezin dat dat niet zelf kan", vertelt een enthousiaste Vermeer.
En dat liep meteen storm. Het idee van de twee, bedacht tijdens een etentje, groeide snel uit tot een actie van flink formaat. "We dachten vooraf nog: als we nou honderd gezinnen blij kunnen maken, dan zou dat te gek zijn", blikt Vermeer terug. Maar de teller liep al snel op naar 350 mensen die andere gezinnen wilden helpen.
Bij dat aantal moesten de vriendinnen echt stoppen met de aanmeldingen. "Ik heb een heel weekend mijn gezin hier thuis zo ongeveer alleen moeten laten, omdat we 's nachts door moesten werken om alle gezinnen aan elkaar te matchen", lacht Vermeer tevreden.
De eerste secret Sint-actie is een groot succes: (tekst gaat verder onder video)
Geheime sinterklazen zorgen bij honderden gezinnen voor lach op gezicht

'Sinterklaas is voor ieder kind'

"Het lijkt me zo erg. Dat je als kind op school komt en je hebt niks gehad. Dit zou voor ieder kind moeten zijn", zegt Merel Brouwer uit Meppel. Zij is een van de honderden die zich hebben aangemeld als gever van cadeaus. "Ik stuurde een e-mail naar de organisatie en toen was het afwachten tot ik een match had met een gezin. Daarna kon ik inkopen doen."
Dat inkopen doen was nog best een uitdaging, aangezien de cadeaugevers niet weten voor wie ze iets kopen. "Ik kreeg de leeftijd van het kind door en wat interesses, dat was het. Maar al snel had ik iets in mijn hoofd en dan wordt het steeds leuker", aldus Brouwer.
"We hebben uiteindelijk een heel pakket gemaakt voor pakjesavond. Met lekkers erin, cadeaus en ook een jute zak. Zodat ze echt een ouderwetse pakjesavond kunnen vieren."

Groter

Afgelopen weekend hebben de meeste families die meededen aan de actie Sinterklaas gevierd. "En we krijgen ontzettend leuke reacties nu", straalt initiatiefnemer Vermeer. "Bedankt Secret Sint, twee blije kinderen hier. Enorm dankbaar voor dit mooie gebaar", leest ze een van de reacties voor.
Al die reacties maken de initiatiefnemers trots en tevreden, al blijven ze bescheiden over hun rol in het geheel: "Wij zijn slechts een klein schakeltje. Dankzij alle 'secret Sints' hebben we veel mensen blij kunnen maken. Dat is geweldig om te zien."
Voor volgend jaar zijn de twee vriendinnen al druk bezig. Want de actie krijgt sowieso een vervolg. En dit keer groter, zodat ze meer gezinnen kunnen helpen. "We zijn druk bezig met een website, zodat we het hele proces wat meer kunnen automatiseren. En zo krijgen uiteindelijk nog meer mensen een mooie pakjesavond."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.