IJsbaan, tennisclub en meer: eerste windmolengeld Aa en Hunze verdeeld

Windmolen
Vijf projecten krijgen geld uit het gebiedsfonds van Aa en Hunze © Fred van Os/RTV Drenthe
Vijf dorpsprojecten van inwoners uit Aa en Hunze krijgen voor de eerste keer geld uit het gebiedsfonds van het windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Van elk van de vier dorpen in het windmolengebied is in ieder geval één project uitgekozen.
Het geld in het fonds is bedoeld als compensatie voor de komst van de windturbines en kan worden gebruikt voor projecten om dorpen leefbaarder te maken. De eigenaren van het windpark, de rijksoverheid, de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze betalen mee aan het fonds.

Dood water

Een van de vijf eerste uitverkoren projecten is een facelift voor de ijsbaan in Gasselternijveenschemond. Het pad rondom de schaatsvijver is voor een groot deel overwoekerd door planten. De wildgroei aan bomen en struiken blokkeert het zonlicht en dat is slecht voor de waterkwaliteit.
"Het water is dood en daar leeft niets meer in", vertelt bestuurslid Wim Meijer van Dorpsbelangen Gasselternijveenschemond aan de oever van de vijver. "We hopen dat, door de wildgroei weg te halen, de zon in de toekomst weer in het water schijnt. Dan wordt de vijver schoon en kunnen er amfibieën, vissen en vogels in en rondom het water leven."
Tekst gaat door onder de foto
IJsbaan Gasselternijveenschemond
Het gebied rondom de ijsbaan is overwoekerd door planten © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

Meer projecten

Daarvoor moet er nog wel veel snoeiwerk gebeuren. Dat is volgens Meijer te veel om alleen met vrijwilligers te doen, dus klopte de dorpsbelangenvereniging aan bij het gebiedsfonds. Samen met vier andere projecten werd de ijsbaan uitverkozen en er komt geld om de beschoeiing professioneel te laten verwijderen.
Vier plaatsen in het windmolengebied van Aa en Hunze komen in aanmerking voor geld uit het windmolenfonds. Behalve Gasselternijveenschemond zijn dat Gieterveen, Gasselternijveen en Nieuwediep/Bareveld. Uit elk dorp is in ieder geval één project uitgekozen, vertelt secretaris Kai Waterreus van het Gebiedsfonds Oostermoer.
"We zijn blij dat er in elk dorp iets is dat we hebben kunnen toekennen. Ik denk dat het voor de dorpen belangrijk is dat men kan zien wat voor projecten dat zijn. Dan weet je wat er wel en wat er niet kan. Dat is denk ik erg goed gelukt."

Deze projecten krijgen geld uit het gebiedsfonds voor Aa en Hunze

- Renovatie van graven op de begraafplaats in Gieterveen
- Plaatsing van een nieuwe picknicktafel met blikvanger in Nieuwediep
- Ophangen van nieuwe AED's in Nieuwediep
- Snoeien en opschonen van het gebied rond de ijsbaan in Gasselternijveenschemond
- Aanschaf van zonnepanelen en LED-verlichting voor Tennisclub Gasselternijveen
Dit jaar konden dorpen in Aa en Hunze voor het eerst projecten indienen. Twee keer per jaar kiest het bestuur van het gebiedsfonds welke projecten geld krijgen. Buurgemeente Borger-Odoorn heeft een eigen gebiedsfonds. Het eerste geld is daar afgelopen zomer uitgekeerd.
Aa en Hunze heeft daarnaast een burenregeling voor mensen die in de buurt van windmolens wonen. Hoe dichter een turbine bij een woning staat, des te meer geld krijgen de bewoners van het huis. Dat geld wordt volgens Waterreus waarschijnlijk in 2024 voor het eerst uitgekeerd.

Snel weer schaatsen?

In Gasselternijveenschemond hoeft men niet zo lang te wachten voordat er kan worden gewerkt aan de ijsbaan. Meijer: "Als het weer meezit, dan kan er in januari of februari al worden gesnoeid. Dan wordt het pad rondom de vijver weer vrijgemaakt en kun je er lekker met de hond wandelen", vertelt hij.
Het uitbaggeren van de vijver staat later op de planning, maar dat hoeft de schaatspret niet in de weg te zitten. "Nu moeten mensen om te schaatsen nog een snoeischaar meenemen, maar dat hoeft binnenkort gelukkig niet meer. Alleen nog afwachten of het koud genoeg wordt."
Bekijk hier de reportage over de ijsbaan die als eerste geld krijgt uit het gebiedsfonds:
IJsbaan Gasselternijveenschemond krijgt windmolengeld

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl