Nog geen doorbraak in soap rondom Mannes

Mannes
Alle vijf de partijen zijn het eens geworden in de schikking © Omroep Assen / Gerrit Mennink
De vijf partijen die verwikkeld zijn in de soap rondom Mannes, zijn er samen nog niet uitgekomen. Ze gaan de rechter om meer tijd vragen om er toch samen uit te komen.
Dat laat de woordvoerder van de gemeente Assen weten. "De vijf partijen zijn goed in gesprek over het treffen van een schikking. Het ziet ernaar uit dat zij er met elkaar uit gaan komen. Zij gaan de rechter vragen de procedure aan te houden, zodat er wat meer tijd is om te komen tot een formele vaststellingsovereenkomst, die bekrachtigd kan worden door de partijen."
De Mannes-soap in het kort
De kunsthond Mannes staat sinds oktober 2018 voor het station in Assen. Over de hond was veel te doen, omdat het kunstwerk 150.000 euro kostte. Lang kon Assen niet genieten van Mannes, omdat er al gauw kalkstrepen op hem achterbleven. Daarna liet de kunstharslaag los. Assen moest 90.000 euro uittrekken voor de herstelwerkzaamheden. De gemeente vindt dat de kunstenaars die kosten moeten betalen. Nio en Q.S. Serafijn zeggen juist dat de rekening naar houtverwerkingsbedrijf Doornekamp gestuurd moet worden, dat 'm op zijn beurt doorgeeft aan VMG.

Formele vaststellingsovereenkomst

Een formele vaststellingsovereenkomst is een document waarin de door de partijen gemaakte afspraken staan over de oplossing van een bepaald probleem of geschil. In deze zaak zal dat de verdeling van de financiering zijn van de herstelkosten. Dus welke partij betaalt welk deel van de gemaakte herstelkosten. Alle partijen moeten akkoord gaan met deze overeenkomst.
Volgens de woordvoerder van de gemeente kan het nog wel even duren voordat de overeenkomst er is. "Het opstellen en de formele weg die het stuk moet afleggen kan wat tijd in beslag nemen. Daarnaast moet het college akkoord gaan met deze overeenkomst. Bij ons gaat die goedkeuring met name over het bedrag dat wij als gemeente op ons nemen."
Wanneer het college die goedkeuring kan geven, is nog niet bekend. "Dat kan volgend jaar zijn of heel misschien nog net in de laatste collegevergadering", vertelt de gemeente.

'Water bij de wijn'

De gemeente gaat naar alle waarschijnlijkheid namelijk wat water bij de wijn doen. Dat bleek ook al uit de zitting van twee weken geleden. Daar drong de rechter al een aantal keer aan op een schikking, maar de partijen konden het op dat moment niet eens worden met elkaar.
In totaal moest er 70.000 euro betaald worden door de vier partijen, omdat de gemeente Assen 20.000 euro korting gaf op de herstelkosten. Dit zijn de bedragen die tijdens de zitting zijn genoemd. Of dat nu nog steeds zo is, is niet duidelijk.

Er ligt nog niks vast

De overeenkomst moet nog worden opgesteld, daarom is er meer tijd gevraagd bij de rechtbank. Er ligt op dit moment nog niks vast en kan er ook nog niks gezegd worden over de uitkomst.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.