Wapse en omgeving ongewild in de schijnwerpers; Vermilion is zich van geen kwaad bewust

In Wapse worden diepboringen gedaan
In Wapse worden diepboringen gedaan © Kim Stellingwerf / RTV Drenthe
Milieudefensie Westerveld wil dat toezichthouder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland maatregelen neemt tegen de lichtvervuiling die wordt veroorzaakt door gaswinning in Wapse. Volgens de club houdt olie- en gaswinningsproductent Vermilion Energy zich niet aan afspraken en hebben diersoorten in de omgeving daar last van.
"Het is hier 's avonds normaal aardedonker", vertelt Alie Eiting van Milieudefensie. "Maar nu kan iedereen in de omgeving er een boek bij lezen."

Natuur

De gasboorlocatie ligt aan de Noordenveldweg tussen Doldersum en Wapse, dicht bij Natura 2000-gebied het Drents-Friese Wold & Leggelderveld. "Een bijzonder slechte plek", vindt Eiting. "Dat hebben ze in 2014 niet goed gekozen."
Voor de winning is namelijk licht nodig en met een beschermd natuurgebied in de nabijheid heeft dat volgens Eiting consequenties. "Meteen achter de plek zit een bossingel met vleermuizen. Dat is een dier dat wettelijk beschermd is. Daar heeft eenieder zich dan aan te houden."

Bezopen

Inwoner Erwin van Liempd wijst ook op de kraanvogels en buizerds die in de omgeving zitten. "Die hebben echt last van het licht," vertelt hij. Hij noemt het 'bezopen' dat de natuurwaarden in de omgeving geschaad worden. "Het mag niet en het gaat ook ten koste van ons woongenot. De meeste mensen komen hier vanwege de natuur."
Erwin van Liempd kijkt uit op de installatie vanuit zijn huis
Erwin van Liempd kijkt uit op de installatie vanuit zijn huis © Ingezonden foto
De installatie van Vermilion staat er voor 130 dagen en is 24 uur per dag in gebruik. Het licht is nodig voor de diepboringen die worden gedaan. "Op de mijnbouwlocatie Wapse worden in de periode van eind november 2022 tot en met eind februari 2023 twee boringen, na elkaar, uitgevoerd", legt een woordvoerder van Vermilion uit. "Deze werkzaamheden gaan dag en nacht door. Voor de veiligheid moet de locatie worden verlicht. Wij gebruiken niet meer licht dan nodig is voor een veilige operatie."

Zorgen

Van Liempd woont op ongeveer 500 meter afstand en kijkt recht uit op de installatie. "Het is best wel heftig", vertelt hij. "Het is hier altijd heel erg donker. Er is geen straatverlichting en normaal gesproken kunnen we het Melkwegstelsel zien vanaf de oprit. Nu is dat wel anders."
In een WhatsApp-groep met omwonenden worden volgens Van Liempd meer zorgen geuit. "Dat begon al bij de vergunningsprocedure, de verwachte bodemdaling van vijf centimeter, de stikstofuitstoot en daar komt dit dan nog eens bij."

'Vermilion neemt geen verzachtende maatregelen'

Volgens de vergunning moet Vermilion Energy verzachtende maatregelen nemen om lichtvervuiling te beperken, zoals het plaatsen van drie meter hoge schermen en een andere kleur verlichting, die bovendien alleen naar beneden moet schijnen. Maar volgens Eiting van Milieudefensie gebeurt dit niet. Daarom ziet de organisatie geen andere optie dan om handhaving te vragen.
Ook Van Liempd werkt met andere inwoners uit Doldersum en Wapse aan een handhavingsverzoek. "Ze schijnen met het licht tot aan ons huis en de wolken worden verlicht. Dan schijn je niet naar beneden."

Vermilion: geen klachten bekend

Ondertussen is de gas- en olieproductent zich van geen kwaad bewust. "Elke klacht of vraag benaderen en onderzoeken we serieus. Er zijn bij ons geen klachten bekend over lichtoverlast." Vermilion heeft dan ook geen plannen om aanpassingen te doen.
"De werkzaamheden worden door een ecologisch deskundige begeleid. Wanneer de ecologisch deskundige meent dat nadere maatregelen tegen lichtverstrooiing nodig zijn, kunnen maatregelen worden genomen, zoals het verder afschermen van de lichtbronnen", aldus Vermillion.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.