PeerGroup neemt lachend afscheid van Donderen

Dirk Bruinsma PeerGroup Donderen
De laatste spullen worden ingeladen voor de verhuizing naar Veenhuizen © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Na tien jaar in Donderen te hebben gezeten, verhuist PeerGroup naar Veenhuizen. Het theatergezelschap keert daarmee terug naar het dorp waar het dertig jaar geleden begon.
Het is even slikken voor Joop Ruiter uit Zuidlaren. "Het is jammer dat we hier moeten vertrekken, je begint gehecht te raken aan de locatie. Dit is natuurlijk een prachtig plekje", zegt de vrijwilliger op het terrein van het voormalige munitiedepot van Donderen.
Al zo'n 7 jaar helpt hij de PeerGroup met allerlei hand- en spandiensten. Dat kan van alles zijn: het in orde maken van materiaal, maar ook kleine klusjes op het terrein. "Iedere dinsdag ben ik hier. Het is haast een soort dagbesteding", lacht hij.

Vele handen

De PeerGroup kan bogen op tientallen vrijwilligers. Zij startten twee maanden geleden al met de voorbereidingen voor de verhuizing, toen ze te horen kregen voor 1 februari volgend jaar weg te moeten uit Donderen.
De zes bunkers op het terrein in Donderen moeten geleegd worden en de inboedel moet naar Veenhuizen. Daar, aan de Oude Gracht, is een oud schoolpand het komende jaar het onderkomen voor het theatergezelschap.
Alleen al het leeghalen van de bunkers heeft nogal wat voeten in de aarde. "Je komt veel tegen", zegt Ruiter. "We hebben al veel spullen die niet meekonden verkocht, weggegeven of weggegooid. Maar dan blijft er nog veel over."

Bekende grond

Sinds 1 december heeft de PeerGroup de sleutel van het onderkomen in Veenhuizen, pal tegenover het Gevangenismuseum. Daarmee keert de PeerGroup terug naar het dorp waar het ooit, dertig jaar geleden, begon.
"Het is een schitterende plek", zegt artistiek leider Dirk Bruinsma. "Voor we 10 jaar geleden naar Donderen verhuisden, zaten we op de plek van de oude brandweerkazerne. Dat is op een steenworp afstand van de nieuwe plek. Het is mooi dat we terug zijn."
Artikel gaat verder onder de foto.
Nieuwe locatie Peergroup Veenhuizen
Nieuwe locatie Peergroup Veenhuizen © RTV Drenthe / Mathijs Renkema

'Komt nooit goed uit'

De verhuizing neemt nogal wat tijd in beslag, maar vele handen maken licht werk. "We zijn vandaag met een man of vijftien bezig en later deze week gaan we weer aan de slag. Ik denk dat we over twee weken wel over zijn", schat Bruinsma in.
"Een verhuizing komt eigenlijk nooit goed uit", vervolgt Bruinsma. "Maar in de wintertijd hebben we minder voorstellingen, dus misschien komt het nu juist goed uit. Een mooie frisse start, voor het nieuwe jaar."

Verduurzamen

Voor het komende jaar staan al wat theaterproducties in de steigers. "We hebben al veel kunnen voorbereiden", zegt Bruinsma. "Tot 2024 ligt ons programma vast. Er zit nog niet iets tussen wat specifiek op Veenhuizen is gericht, maar dat zou best kunnen komen als we na dit jaar nog op deze plek doorgaan."
In ieder geval wil de PeerGroup kijken hoe ze hun locatie tegenover het Gevangenismuseum kunnen verduurzamen. "Het is een monumentaal pand, dus dat zal niet zomaar gaan. Maar er valt vast iets te doen."
Aan optimisme voor het komende jaar geen gebrek dus. "We hebben veel zin in het komende jaar", lacht Bruinsma. "De PeerGroup is er klaar voor."
Peergroup verhuist van Donderen naar Veenhuizen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.