Para-Cyclists strijden in vier klassen op WK in Emmen

Rick Veldkamp neemt deel aan het WK Para-Cycling (Rechten: RTV Drenthe/Karin Mulder)
Rick Veldkamp neemt deel aan het WK Para-Cycling (Rechten: RTV Drenthe/Karin Mulder)
WIELRENNEN - In Emmen begint vanavond het WK Para-Cycling met een estafette, de team-relay. Tot en met zondag wordt er in diverse klassen gestreden om de wereldtitel voor wielrenners met een handicap.
Het Para-Cycling is onderverdeeld in vier klassen De juiste klasse wordt bepaald door de functionele capaciteit van de rijder, vastgesteld met een medisch onderzoek, de zogenoemde classificatie.

Klasse C - Cycling: reguliere fiets met kleine aanpassingen

Bij cycling wordt er op een normale racefiets gereden, met of zonder aanpassingen. Deze discipline wordt meestal beoefend door mensen met een amputatie(s) of vergroeiing(en). Omdat deze tak van sport erg breed is, is deze tak onderverdeeld in vijf verschillende categorieën.

Klasse H - Handbike

Een handbiker rijdt op een driewielige fiets die met de armen wordt aangedreven. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van de beperking. De handicap van de wielrenner bepaalt de categorie waarin zij uitkomen.

Klasse B - Blind: tandem

De tandem categorie is er speciaal voor blinden en slechtzienden. Een valide wielrenner die voorop de tandem plaatsneemt (de piloot) stuurt een blinde of visueel beperkte sporter die achterop zit (de stoker) over het parcours.
In deze klasse neemt Rick Veldkamp uit Roden deel. Samen met z'n piloot Rick Flens kan hij een belangrijke stap richting de Paralympics van volgend jaar in Tokyo zetten.

Klasse T - Tricycle: driewieler fiets

Een tricycle is een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Deze discipline is bijvoorbeeld geschikt voor mensen die moeite hebben om hun evenwicht te bewaren, bijvoorbeeld vanwege een CP-aandoening.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.