Defensie komt vaker naar Drenthe om calamiteitenputten te slaan

Waterput in Frederiksoord
Waterput in Frederiksoord © Harm Mooibroek / Defensie
Drenthe heeft er een extra calamiteitenput bij. De put, geslagen door een speciale eenheid binnen Defensie, moet helpen bij natuurbranden in de omgeving van Frederiksoord. Ook is het nodig voor de bescherming van de monumenten in het werelderfgoed.
In de omgeving van Frederiksoord zorgden twee actuele gebeurtenissen dat verschillende partijen om tafel kwamen te zitten. Vier jaar geleden zette een grote natuurbrand in Wateren de omgeving op scherp. Daarnaast brandde er vorig jaar een historische koloniewoning in Wilhelminaoord bijna helemaal af.

'Het is verschrikkelijk belangrijk'

"We hadden toen wel voldoende water, maar als zich grotere calamiteiten voordoen - en laten we dat niet hopen - dan is hier wel een tekort aan water", vertelt Minne Wiersma, directeur van de Maatschappij van Weldadigheid, die eigenaar is van de koloniewoningen. "Het is verschrikkelijk belangrijk."
De put in Frederiksoord is de vijfde put in vijf jaar tijd die door het Waterboordetachement van de Koninklijke Landmacht wordt aangelegd. Het Waterboordetachment moet voor het behalen van de certificering en oefenen van de vaardigheid ieder jaar twaalf putten slaan. Drenthe is samen met Friesland de provincie waar Defensie dit het meest doet.
"Drenthe doet vaker een beroep op ons, we zijn schijnbaar een geliefde partner om hier te komen boren", vertelt Adjudant Perry de Leeuw den Bouter. "Ik begrijp dat we hier in de toekomst ook nog vaker gaan komen."
Adjudant Perry de Leeuw den Bouter in gesprek met Minne Wiersma en de gemeente Westerveld
Adjudant Perry de Leeuw den Bouter in gesprek met Minne Wiersma en de gemeente Westerveld © Harm Mooibroek / Defensie

Geen drinkwater meer bij het blussen

Toch ligt de oorzaak iets dieper, zegt Theo de Jong, adviseur van de Veiligheidsregio Drenthe VRD. Drenthe heeft op sommige plekken namelijk geen grote hoeveelheid open bluswater binnen handbereik. Dat is anders in de buurt van grote rivieren. Bovendien maakt de brandweer in Drenthe sinds 2016 geen gebruik meer van waterkranen die langs de kant van de weg staan, terwijl dit in andere provincies wel zo is.
Vroeger had de brandweer waterkranen aan de kant van de weg staan. De waterput werkt anders, want die maakt namelijk geen gebruik van drinkwater, maar bodemwater. "Je gebruikt anders kwalitatief en kostbaar drinkwater", legt De Jong uit. "Bij een brand pomp je in één keer een grote hoeveelheid water op. Je hebt dan een kans dat je dan de waterleiding kapot maakt, dat de behuizing implodeert."

Water uit de buurt nodig

Bij het systeem van een calamiteitenput rijdt er een tankwagen op en neer om de voorraad tussendoor bij te vullen. "We nemen standaard ons eigen bluswater mee. We hebben een tankwagen met een inhoud van 14.000 liter. Mocht die tankwagen leegraken, dan wordt een tweede tankwagen ingezet om water uit de put over te pompen. Die wagen pendelt tussen de brand en de put."
Bekijk in de video hoe de aanleg van zo'n calamiteitenput in zijn werk gaat:
Een calamiteitenput voor Frederiksoord

'Natuur niet verstoren'

Volgens De Jong is het handig dat de put in de buurt ligt als er brand is. "Je wilt bij een brand zoveel mogelijk gebruikmaken van gebiedseigen water", vertelt hij. "Je wil niet in een heel arm natuurgebied bluswater gebruiken met veel voedingsstoffen. Dan kun je de natuur verstoren. Een heidegebied moet bijvoorbeeld schraal worden gehouden."
In de afgelopen vijf jaar tijd heeft Defensie vijf putten geslagen: bij het Bargerveen, vlak bij de Johannes Postkazerne in Darp, bij het Boomkroompad in Papenvoort, op de Drentse grens bij Appelscha en nu dus ook één in Frederiksoord. Daarnaast waren er al een heleboel putten, kan er open water voorhanden zijn en er is nog een groot aantal putten geslagen door civiele grondboorbedrijven.
Dat past bij het 'dekkingsplan' van de VRD waarbij binnen een straal van twee kilometer een vulpunt aanwezig moet zijn. "Alleen binnen natuurgebieden hadden we nog wel wat blinde vlekken", vertelt De Jong.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.