Griekse rechtszaak tegen reddingswerker Pieter Wittenberg gaat begin 2023 verder

Pieter Wittenberg buiten de rechtszaal
Pieter Wittenberg buiten de rechtszaal in november 2021 © Ebel Jan van Dijk
De rechtszaak in Griekenland tegen Pieter Wittenberg uit Peest en 23 andere reddingswerkers krijgt op 10 januari volgend jaar een vervolg. Wittenberg en de helpers worden onder andere verdacht van mensensmokkel en spionage tijdens de vluchtelingcrisis op de Griekse eilanden in 2016 en 2017.
Wittenberg redde bootvluchtelingen door ze aan land te helpen op Lesbos en hen verdere hulp te verlenen. Volgens hem ging het om mensen die het koud hadden, bang waren en er net een moeilijke boottocht op hadden zitten.

Uitstel

De Griekse justitie eiste begin november vorig jaar 10 tot 25 jaar celstraf tegen Wittenberg en de andere reddingswerkers. Twee weken later besloot de rechter de zaak uit te stellen omdat hij zich niet bevoegd achtte.
Op 10 januari krijgt de zaak dus een vervolg in de rechtbank van Mytilini, de hoofdstad van Lesbos. Vandaag en in oktober werd Wittenberg al verhoord door de rechter-commissaris. Hij kreeg toegezegd dat de documenten in het strafdossier voor hem worden vertaald in een begrijpelijke taal. De teksten zijn nu nog in het Grieks, wat voor Wittenberg onnavolgbaar is. Ook staat dat een eerlijk proces in de weg staan, stelt hij.

Mensenrechtenorganisaties in actie tegen zaak

Amnesty International heeft zich fel gekant tegen de zaak tegen de reddingswerkers. De organisatie zegt evenals Human Rights Watch dat het 'politiek gemotiveerde' proces is bedoeld om andere hulpverleners te intimideren. Het Europees Parlement noemde het de 'grootste zaak van het criminaliseren van solidariteit in Europa'.
Naast Wittenberg is bekend dat Sarah Mardini uit Syrië en de Duitse Ier Seán Binder worden verdacht van strafbare feiten. Ze redden mensen uit zee, werden in 2018 aangehouden en zaten ruim honderd dagen vast. Het was de periode waarin Wittenberg werkte als schipper op een reddingsboot.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl