'Meerderheid Kamer wil Drenten compenseren voor schade gasopslag'

Gasopslag Norg bij Langelo
Als bewoners nu schade hebben aan hun huizen, moeten zij zelf bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de gasopslag om in aanmerking te komen voor compensatie © RTV Drenthe/Jeroen Kelderman
Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw moet haast maken met regelen dat omwonenden van de gasopslagen in Norg en Grijpskerk compensatie kunnen krijgen als ze schade lijden. Dat vindt het CDA. De partij kan erop rekenen dat een meerderheid van de Kamer het met haar eens is, blijkt uit rondgang van de NOS.
Als bewoners nu schade hebben aan hun huizen, moeten zij zelf bewijzen dat de schade is veroorzaakt door de gasopslag om in aanmerking te komen voor compensatie. In februari diende het CDA al en motie in om de bewijslast om te draaien. Als dat gebeurt, mogen inwoners hun schade melden zonder bewijs. Dan wordt de schade alleen niet vergoed als het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kan aantonen dat de gasopslag of gaswinning niet de oorzaak is.

'Groningse toestanden'

Staatsecretaris Vijlbrief zei eerder al naar een wetswijziging te willen kijken, maar volgens CDA-Kamerlid Agnes Mulder duurt dat te lang. Daarom komt ze vandaag met een amendement dat de procedure "sneller in gang kan zetten". Uit een rondgang van de NOS blijkt, dat dit plan een meerderheid heeft in de Tweede Kamer.
Bewoners moeten momenteel heel veel moeite doen om gecompenseerd te worden, aldus Mulder. "We dachten dat we het goed geregeld hadden, maar dat blijkt niet zo te zijn." Dat kan opgelost worden door de bewijslast om te draaien, denkt zij, en dat moet met haastige spoed. "We willen geen Groningse toestanden in Drenthe."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl