Vlak bij de gasopslag zitten de scheuren in de muur: 'Dit is niet uit te leggen'

Boven de ietwat vale blauwe deur in de schuur van de familie Tip in Norg, zit een flinke scheur. Die loopt vanaf de bovenkant van de deur, door de betonnen muur, tot aan het plafond. "Die is ontstaan door de beweging in de bodem, door de gasopslag die hier vlakbij ligt", is de uitleg van Wisse Hummel, van Vereniging Plaatselijk Belang Een, die familie Tip bijstaat.
Enige twijfel heeft Hummel daar niet over. Hij wijst naar naar de gasopslag, die door de bomen met helder weer vanuit de tuin van de familie Tip te zien is. "Wat je daar ziet, is de fabriek die gebruikt wordt om gas te injecteren. Daar woont de familie Tip - en vele andere mensen - dicht bovenop."
Op en neer
Bij schades veroorzaakt door mijnbouw, wordt er al snel de vergelijking met Groningen getrokken. "Maar feitelijk is het hier een andere situatie", zegt Hummel tegen de NOS.
De bodem in Norg is te vergelijken met een soort trampoline. "Als de opslag in de zomer gevuld wordt, wordt de bodem omhoog gebracht. En 's winters - als het koud is - wordt het weer leeggehaald en daalt de bodem. De bodembeweging wordt ook met satellieten geregistreerd. Dat zijn millimeters en soms centimeters die we op en neer gaan in dit gebied", aldus Hummel.
Dat ziet ook CDA-Tweede Kamerlid Agnes Mulder uit Assen. "Wat die bodem hier doet, is dat 'ie omhoog en naar beneden gaat. En dat veroorzaakt dus schades. Die hadden de mensen eerder niet en dat wordt niet aangepakt. En dat vind ik te gek voor woorden."
CDA-Kamerlid Mulder legt haar amendement uit aan de NOS:
'Wat die bodem hier doet, is dat 'ie omhoog en naar beneden gaat'
'Ontzettend krom'
Dat trampoline-effect kan dus diepe scheuren tot gevolg hebben. "Het is vaak moeilijk te herstellen. Je kunt het uit het oog weghalen, maar dan is het niet opgelost", zegt Hummel.
Hoewel de oorzaak van de scheur dus duidelijk lijkt, krijgt de familie Tip geen schadevergoeding. In tegenstelling tot de buren.
"Dat is ontzettend krom. In het dorp dachten we: 'Wat gebeurt hier, kunnen we dat uitleggen?'. Maar we kunnen dit niet meer uitleggen", vertelt Hummel. "Dat wordt niet alleen hier ervaren, maar in een heel groot gebied. De instanties, die we van oorsprong kunnen vertrouwen, daar begint toch heel snel ons vertrouwen bij weg te raken."
Herstellen
Kamerlid Mulder heeft het nu voor elkaar dat de schade die door de gasopslag in Norg en Grijpskerk veroorzaakt is, vergoed wordt. Nu moeten bewoners nog bewijzen dat de schade veroorzaakt is door de opslag. Dat gaat veranderen.
De bewijslast wordt omgedraaid, zodat inwoners schade mogen melden zonder daarvoor bewijs te hebben. De schade wordt alleen niet vergoed als het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kan aantonen dat de gasopslag of gaswinning niet de oorzaak is.
Mulder dient dat plan vandaag in, tijdens een debat in de Tweede Kamer. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat daarvoor een meerderheid is.
Reactie IMG (Instituut Mijnschade Groningen)
Het IMG reageert vandaag op de Kamerbrief van staatssecretaris Vijlbrief, waarin hij vorige week schreef dat er een oplossing moest worden gevonden voor bewoners in onder meer de omgeving van de gasopslag Norg.
Het IMG vindt het 'positief dat [...] er een uitweg lijkt te komen voor de situatie van inwoners van specifieke delen van Noord-Drenthe en het zuidoosten van Groningen'. Hierdoor kunnen mensen met schade 'op termijn weer mogelijk een aanvraag voor vergoeding van mijnbouwschade bij het IMG'.
