Stikstoflijst: 127 grote projecten in gevaar, ook in Drenthe

Het kabinet heeft een lijst opgesteld met de 127 belangrijke rijksprojecten die door de stikstofuitspraak van de Raad van State voorlopig niet doorgaan. Ook enkele Drentse projecten staan op de tocht.
Haagse bronnen bevestigen de door RTL Nieuws gepubliceerde lijst. Daaronder vallen onder meer de projecten in de gevangenissen in Veenhuizen en de Johannes Post Kazerne in Havelte. Eerder kwam al naar buiten dat in totaal 18.000 projecten mogelijk in gevaar komen door de stikstofuitspraak.


Het ministerie van Defensie wordt hard geraakt. Om acuut achterstallig onderhoud bij alle kazernes, waaronder die in Havelte weg te werken, lagen tientallen miljoenen klaar. Die werkzaamheden staan voorlopig in de wacht. Ook kunnen zo'n veertig projecten momenteel geen doorgang vinden, onder meer bij oefenterreinen en militaire vliegvelden.


Voor de twee gevangenissen in Veenhuizen breekt eveneens een onzekere tijd aan. Er ligt een plan klaar om vanaf 2021 een grondige verbouwing te starten. Beide locaties voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Met de renovatie moeten de gevangenissen weer zo'n 25 jaar vooruit kunnen. Die klus verdwijnt op dit moment ook in de ijskast.


De Raad van State zette in mei een streep door het stikstofbeleid van Nederland. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) schreef voor dat een project stikstof mag uitstoten mits de belofte werd gedaan de uitstoot in de toekomst te compenseren. De Raad oordeelde dat dit in strijd was met Europese richtlijnen.
Deel dit artikel: