Kritisch rapport over sluiting kinderhartchirurgie: 'Acute zorg Noord-Nederland in gevaar'

ANP-443807503
In Noord-Nederland is al langer verzet tegen de kabinetsplannen © ANP / Laurens van Putten
Als het kabinet de plannen doorzet om de afdeling kinderhartchirurgie in het UMC in Groningen te sluiten, komt de toegankelijkheid van acute zorg in Noord-Nederland in gevaar. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag in een zogeheten impactanalyse.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vroeg de NZa die analyse te maken nadat meerdere academische ziekenhuizen bezwaar maakten tegen het besluit om de kinderhartzorg te concentreren in Utrecht en Rotterdam. De kinderhartzorg in Groningen en Leiden zou dan verdwijnen.

Reistijd neemt toe voor Drenten

De NZa noemt het effect van de concentratie voor alle umc's 'zonder meer ingrijpend'. Het kan volgens de zorgautoriteit leiden tot een sluiting van de kinderintensivecare-afdeling en een risico zijn voor de regionale beschikbaarheid van acute zorg. "Met name voor patiënten uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe neemt de reistijd toe als het UMC Groningen niet wordt aangewezen als interventielocatie", schrijft de NZa.
Voor een groot deel van de betrokken zorgprofessionals kan het de inhoud van hun werk veranderen, ook zullen sommigen te maken krijgen met een langere reistijd of verhuizing. Volgens het UMCG leidt dat tot verlies van 'ervaren en bevlogen zorgprofessionals', omdat de artsen doorgaans niet kiezen om zich in de Randstad te vestigen. In plaats daarvan zoeken ze een andere baan in eigen regio.
In Nederland zijn vier universitaire medische centra, waar kinderen (en ook volwassenen) met een aangeboren hartafwijking worden geopereerd. Naast het UMCG zijn dat het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Leids Universitair Medisch Centrum en het UMC Utrecht. Veel Drentse kinderen met hartklachten zijn aangewezen op behandelingen van de afdeling in Groningen. Volgens minister Kuipers is de kennis en expertise voor kinderhartchirurgie momenteel te versnipperd en brengt dat risico's met zich mee.

'Zorg kwetsbaar'

Het rapport keek naar de impact op patiënten, zorgprofessionals en zorginstelling wanneer de acute zorg aan patiënten met een aangeboren hartafwijking (ook wel AHA-zorg) wordt geconcentreerd in Utrecht en Rotterdam, zoals het kabinet wil. Denk dan aan ingrepen zoals operaties en hartkatheterisaties, maar niet aan controles in de polikliniek.
De organisatie van de AHA-zorg is momenteel 'kwetsbaar' volgens de NZa. Dat komt onder andere doordat er een beperkt aantal behandelingen voor zeldzame afwijkingen is per interventiecentrum. Verder zijn de patienten afhankelijk van een klein aantal medisch specialisten die in een 'zeer klein team' 24-uurs beschikbaarheidsdiensten draaien . De NZa vindt het belangrijk dat ziekenhuizen beter en meer gaan samenwerken en adviseert daarom om per direct een plan op te stellen waarin de umc's uitleggen hoe zij met de heikele punten van de organisatie om zullen gaan.
Overigens meent het UMCG dat er daar geen maatregelen nodig zijn om de kwetsbaarheden in de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking op te vangen. "De continuïteit van de kinderhartchirurgie is in het UMCG gewaarborgd", aldus het universitair ziekenhuis.

Minister neemt volgend jaar een besluit

Minister Kuipers neemt begin volgend jaar een besluit over het openblijven of sluiten van de verschillende afdelingen voor kinderhartchirurgie. Het is uiteindelijk aan hem om te bepalen wat er met de afdelingen gebeurt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij deze maand in gesprek gaat met patiënten, de zorg en allerlei andere betrokkenen en dan begin volgend jaar een definitief besluit neemt. Hij merkt daarbij ook op dat er sinds 1993 nog veel meer rapporten met adviezen over dit onderwerp zijn verschenen. Het is "een discussie die al zo'n drie decennia loopt", aldus de minister.
Kuipers merkt op dat de NZa-analyse toont dat zowel sluiting als het open houden van afdelingen "altijd effecten zal hebben voor patiënten". "Er kunnen maatregelen nodig zijn om aan deze effecten tegemoet te komen en de continuïteit van andere vormen van zorg dan de interventies bij aangeboren hartafwijkingen, te waarborgen. Er zal ook tijd nodig zijn voor de transitie en de verandering zal zorgvuldig begeleid moeten worden."
Het hele rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit is hier te lezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl