Superzaterdag: Bijna 3000 kratten met levensmiddelen voor de voedselbanken

voedselbank
Veel ingezameld tijdens actie Superzaterdag voor voedselbanken © RTV Drenthe
Bijna 3000 kratten met houdbare levensmiddelen, met een gezamenlijke waarde van zo'n 150.000 euro. Dat is het voorlopige resultaat van Superzaterdag, de jaarlijkse grote flyeractie bij de supermarkten voor de Drentse Voedselbanken.
Vorig jaar leverde de actie nog zo'n 2000 kratten op, maar toen werd er in verband met corona niet geflyerd in Assen, Gieten en Beilen. Voorzitter Ton Sleeking van de Voedselbank Zuidoost Drenthe noemt de actie "boven verwachting." Vooral in de winkels in Borger-Odoorn werd gul gegeven. In heel Zuidoost-Drenthe werden zo'n 620 kratten ingezameld. De vrijwilligers bij de supermarkten hebben volgens hem veel positieve reacties van het winkelend publiek gekregen. "In een woord hartverwarmend", aldus de voorzitter.
In Assen stond de teller rond 18.00 uur vanavond op zo'n 418 kratten, maar bij verschillende winkels staan nog dozen die maandag nog moeten worden opgehaald. Voedselbankcoördinator Tinus Ensing is er heel blij mee. 'We kunnen zo nog wel even vooruit." De kratten met levensmiddelen zijn inmiddels al voor een groot deel gesorteerd bij de voedselbank. "We moeten er tegen racen om de ruimte weer leeg te krijgen voor de uitgifte van de pakketten aan cliënten komende dinsdag. Er staan nog twaalf rolcontainers met elk veertien kratten te wachten om gesorteerd te worden."
In Assen is vooral veel macaroni, rijst, thee, koffie en blikgroente ingezameld. Ensing denkt zeker tot eind januari vooruit te kunnen. Maar de voorraad moet steeds worden aangevuld. Bij de voedselbank in Assen hebben zich de afgelopen twee weken 26 nieuwe gezinnen gemeld voor een wekelijks voedselpakket.
voedselbank Assen
Bij de voedselbank in Assen zijn ze druk aan het sorteren © RTV Drenthe
De voedselbank Noordenveld is ook erg tevreden over de opbrengst. In totaal werden in Norg, Peize, Roden en Nieuw-Roden 256 kratten met levensmiddelen opgehaald.
Voorzitter Henk Brouwer van de Voedselbank in Hoogeveen vindt dat in Hoogeveen en omgeving erg gul is gegeven. "Er zijn verschillende mensen geweest die met een hele boodschappenkar vol kwamen." In totaal werden 600 kratten vol levensmiddelen opgehaald. Zeventig procent van wat is binnengehaald is vandaag al gesorteerd op de locatie van de Voedselbank in Hoogeveen. Henk Brouwer verwacht dat de Voedselbank tot maart vooruit kan met de voorraad.
Ook in Westerveld was sprake van een succesvolle actie. Daar werden bij vier winkels 144 kratten opgehaald en in de collectebussen zat ook nog eens zo'n 800 euro. Harrie Geertsma is dan ook uiterst tevreden. Hij merkte wel dat mensen dit jaar wat krapper bij kas zitten dan voorheen. "Er waren meer mensen die wat gaven, maar ze gaven wel ietsje minder." Geertsma denkt dat de voedselbank Westerveld wel een jaar vooruit kan met de nieuwe voorraad.
Bij de voedselbank in Beilen beginnen ze komende maandag met uitpakken. Er staan nog dertien rolcontainers met elk veertien kratten klaar om gesorteerd te worden. Bovendien werd ook nog zo'n 660 euro aan contant geld opgehaald. De dozen met levensmiddelen komen van winkels in Westerbork, Beilen, Bovensmilde, Smilde en Hoogersmilde. Volgens Alie Reitsma is er nog nooit zoveel ingezameld als nu en ze is dan ook uiterst tevreden. "We kunnen wel een half jaar vooruit, maar eerst maandag opruimen."
voedselbank Bovensmilde
Twee cheques van 50 euro voor de voedselbank Bovensmilde © RTV Drenthe
Ook bij de voedselbanken in Gieten en Zuidlaren heerst tevredenheid. Frouwkje Vennik van de Voedselbank Gieten: "We hebben heel veel positieve reacties gekregen, er waren zelfs mensen die thuis contant geld gingen ophalen en dan 50 euro gaven. Daar hebben we dan zelf boodschappen voor gekocht." Het verbaast haar hoeveel mensen in deze economische zware tijden nog bereid zijn om wat te geven. "Mensen die nog wel wat hebben zetten echt hun beste beentje voor." Beide voedselbanken kunnen met de 367 kratjes die zijn opgehaald "nog een hele tijd vooruit."
In Meppel en omgeving werd door de Lions bij de supermarkten geflyerd. Zij haalden een derde meer kratten op dan vorig jaar. De teller stond vanavond op 361 kratten. Geweldig noemt voorzitter Tonie Mulder van de Meppeler Voedselbank de opbrengst. De sorteerders gaan vanaf woensdag aan de slag om de schappen in de opslag weer te vullen. "Dan ziet het er straks weer een beetje beter uit", aldus Tonie Mulder, die verwacht zeker tot april met de voorraad vooruit te kunnen.

Donaties

Behalve levensmiddelen zijn er ook veel donaties binnengekomen. Vier bedrijven gaven elk een cheque van duizend euro. Het gaat om Scapino in Assen, energiebedrijf RENDO, Van Dijk IJzerwarenvakhandel Meppel en IT Bedrijf New Nexus. Daarnaast is er via de donatiepagina van RTV Drenthe ook al zo'n 6000 euro binnengekomen. De doneeractie loopt tot en met 24 december. Het geld dat wordt binnengehaald wordt verdeeld over de voedselbanken in Drenthe
flyeraars voedselbank
Flyeraars van de Lions Meppel in Ruinerwold © RTV Drenthe

Flyeraars

Het flyeren bij de supermarkten gebeurde door vrijwilligers van de voedselbanken, de kerken en leden van verschillende serviceclubs. In Meppel door de Lions, in Hoogeveen door de Rotary en de Soroptimisten, in Aa en Hunze door de Lionsclub de Hondsrug en in Assen door de Lions Assen en Assen Drentsche Aa en de Rotary. De meesten van hen stonden een paar uur bij een supermarkt en werden vervolgens afgewisseld door een collega. Verscheidenen van hen maakten mee dat mensen met volle boodschappenkarren aan kwamen lopen en alles doneerden.

Producten

De voedselbanken gebruiken de producten die zijn ingezameld om hun voorraden aan te vullen, zodat zij hun cliënten ook volgend jaar weer van basisproducten zoals rijst, pasta, koffie, olie en verzorgingsproducten kunnen voorzien. In onze provincie zijn vier voedselbanken actief. Gezamenlijk geven ze ruim 3.800 mensen wekelijks of tweewekelijks een pakket. Iedere organisatie heeft een centrale vestiging met daarnaast een aantal uitgiftepunten.
Mensen die vandaag niet naar de supermarkt konden kunnen alsnog een bijdrage leveren. Doneren voor de voedselbanken in Drenthe kan nog tot 24 december via RTV Drenthe/Voedselbank.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.