Kabinet moet definitief op zoek naar 6,5 miljoen voor Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde
Het kabinet moet op zoek naar 6,5 miljoen euro om de infrastructuur voor een nieuw bedrijvenpark bij Groningen Airport Eelde mogelijk te maken. © RTV Drenthe / Andries Ophof
Het kabinet moet op zoek naar 6,5 miljoen euro om de infrastructuur voor een nieuw bedrijvenpark bij Groningen Airport Eelde mogelijk te maken. Een motie van de VVD, CDA en PVV, waarin minister Mark Harbers wordt opgeroepen om dit bedrag uit te trekken, is aangenomen in de Tweede Kamer.
Het voorstel is onder meer een initiatief van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis, die zich al langere tijd hard maakt voor extra activiteit op Groningen Airport Eelde. De luchthaven heeft plannen om binnen de hekken een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen, waar bedrijven met 'luchtvaartgebonden activiteiten' zich moeten vestigen.

Businesspark Bravo

Er liggen plannen om een bedrijventerrein van tien tot vijftien hectare groot te ontwikkelen, langs de oude Bravo-landingsbaan. Deze baan wordt nu alleen nog gebruikt voor taxiënde vliegtuigen. "De start- en landingsbanen op ons terrein kosten alleen geld, want die moet je onderhouden", vertelde hoofd financiën Gerrit Baarda van de luchthaven onlangs bij RTV Drenthe. "De opbrengsten komen van het gebeuren eromheen."
Buiten de hekken van het vliegveld ligt al een businesspark, maar deze zit vol. De bedoeling is dat Businesspark Bravo gevuld wordt met bedrijven die 'iets met vliegen hebben'. "Denk aan hangars of een vrachtloods", zegt Baarda.

'Geen kozijnenfabriek'

"We krijgen best veel aanvragen, omdat er in de gemeente Tynaarlo vraag is naar bedrijfsruimte. Maar in het bestemmingsplan zullen wij sturen op 'luchtvaartgebonden bedrijvigheid'. Het is niet de bedoeling dat er een paardenbox of een kozijnenfabriek komt te staan."
Groningen Airport Eelde is bezig met een toekomstvisie, waarin Businesspark Bravo een belangrijke rol heeft. "Het is een van de pootjes onder de tafel, om het zo maar te zeggen", zegt Baarda.

Motie aangenomen

Eerder pleitte VVD-kamerlid Koerhuis al voor groei op Groningen Airport Eelde. Hij hamerde op meer vakantievluchten, maar daar wilde minister Harbers zelf niet actief aan bijdragen. De motie van Koerhuis, die gesteund wordt door de Kamerleden Harry van der Molen (CDA) en Dion Graus (PVV), moet Harbers aanzetten om tien miljoen euro te vinden binnen het Meerjaren Transport en Infrastructuur fonds (MIRT).
Van de tien miljoen moet zesenhalf naar GAE gaan. Drieënhalf miljoen is bedoeld voor infrastructuur op Maastricht Aachen Airport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl